Надлишковий вміст алюмінію, хрому, свинцю, барію, стронцію і бору-такі результат аналізу зразків волосся осіб, які проживають біля шламосховищ Миколаївського глиноземного заводу. Дослідження провела науково-дослідна лабораторія інституту судових експертиз.

Про це повідомляє видання Вести.

У результатах дослідження наголошується, що вміст алюмінію в організмі людей перевищено, в деяких випадках, в 5,5 разів, хрому – в десятки разів.

Надлишок алюмінію призводить до пригнічення когнітивної функції, грає роль у розвитку хвороби Альцгеймера або деменції, знижує рівень заліза в крові. Хром є канцерогеном. Підвищення рівня хрому і алюмінію в організмі скорочує тривалість життя людини. Свинець, в свою чергу, затримує ріст дітей, вражає центральну нервову систему, пригнічує інтелектуальний розвиток, призводить до порушення функціонування ендокринної системи.

Як заявляє громадська органiзацiя "СтопШлам", всі перераховані отруйні елементи містяться саме в червоному шламі НГЗ і можуть потрапити в організм николаевцев тільки з нього.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

"Інших джерел поширення цих елементів на Миколаєві просто не існує. Отруєння здоров'я людей відбувається через попадання рухомих форм шламу в повітря, воду і грунт», – зазначили в організації.

Нагадаємо, раніше експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції виявивши ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров'я людини.

У червоному шламі були виявлені миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, залізо, магній, сірка, стибіум, станум, ванадій, стронцій і силіцій, які становлять найбільшу небезпеку для людей.

Наприкінці 2019 року місцеві жителі ініціювали створення громадської організації «Стоп Шлам». У травні поточного року постраждалі від дій НГЗ довели в суді першої інстанції, що діяльність підприємства, а саме складування понад 47 мільйонів тонн токсичного червоного шламу, завдають непоправної шкоди екології регіону.

Крім того, Верховний суд підтвердив законність арешту нерухомого майна НГЗ по даному процесу, а пізніше підтвердив право громадських організацій представляти інтереси своїх членів в екологічних спорах. Сума, яку повинен заплатити НГЗ постраждалим, які об'єдналися в ГО» Стоп Шлам " – 9,2 мільярда гривень.