Серед високопоставлених іноземних персон стало правилом критикувати інвестиційний клімат в Україні після гучного скандалу, пов'язаного з рейдерською атакою на компанію, що володіє мережею АЗС Glusco. Так політичний оглядач Олександр Фомін прокоментувавши заява заступника Державного секретаря США Вікторії Нуланд про те, що з нинішньою політикою української влади Україні буде важко розраховувати на прихід американських інвестицій.

"Серед високопоставлених іноземних персон стало правилом критикувати інвестиційний клімат в Україні. 10 вересня заступник Державного секретаря США Вікторія Нуланд під час форуму YES-Brainstorming сказала, що з такою політикою української влади Україні буде складно розраховувати на прихід американських інвестицій», – повідомив журналіст.

«А президент Естонії Керсті Кальюлайд взагалі справила сенсацію, коли прямим текстом заявила, що радить естонцям не інвестувати в Україну, тому що вони можуть втратити свої інвестиції через панує тут беззаконня»,-додав він.

Фомін висловив упевненість, що правління Володимира Зеленського запам'ятається великою кількістю скандалів через рейдерство, коли рейдери без докорів сумління відбирали активи в іноземних інвесторів.

"Тут можна згадати і рейдерську атаку на компанію Glusco, що володіє мережею АЗС, і рейдерство "приватівських" щодо сонячної електростанції в Нікополі, що належить канадцям TIU, і "віджим" акцій "Мотор Січ» у китайського мажоритарного акціонера Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co", – зазначив журналіст.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

За словами Фоміна, влада, яка очолює рейдерську атаку проти Glusco, запустила дезінформацію, ніби компанія пов'язана з головою політради "опозиційної платформи - за життя «Віктором Медведчуком, хоча навіть» патріотичні" ЗМІ написали, що це неправда.

"Наприклад, рейдерську атаку на Glusco "кришує" сама українська влада на чолі з офісом президента Володимира Зеленського. Саме співробітники ДФС і СБУ «штормили» офіси і заправки Glusco з метою заблокувати роботу АЗС і керуючої компанії, а потім змусити продати за безцінь. Причому влада запустила "дезу", ніби Glusco може бути пов'язана з опозиційним лідером Віктором Медведчуком. Хоча навіть таке патріотичне ЗМІ як ЛІГАБізнесІнформ публічно визнало, що» Glusco – це не Медведчук", – аргументував журналіст.

Фомін констатував, що саме після атаки на Glusco на міжнародному рівні заговорили про те, що в Україні не поважають права іноземних інвесторів.

"Власне, рейдерська атака на Glusco і стала спусковим гачком, після чого про те, що в Україні відкрито зневажають права іноземних інвесторів, голосно заговорили на вищому міжнародному рівні. Але ж це тільки один із прикладів-є і сумна історія TIU, і свавілля з "віджиманням» «Мотор Січі», і» кидалово " щодо іноземного інвестора ЖК Greenpoint, і інші кричущі випадки", – навів приклади журналіст.

За словами Фоміна, якщо держава поводиться як рейдер, як в історії з Glusco, – це сигнал для всіх інших, що можна творити свавілля.

"Так чи варто дивуватися, що Україну тепер у світі вважають територією свавілля. А вищі Іноземні чиновники тепер сприймають Україну як Поле чудес, а українську владу – як нахабних і безсовісних шахраїв лисицю Алісу і Кота Базиліо з казки про Буратіно?» - уклав політичний оглядач Олександр Фомін.