Напередодні Міжнародного дня миру Фонд Ріната Ахметова четвертий рiк поспiль проводить Тиждень Мирних в Україні. За час його проведення проєкт став подією загальнонаціонального масштабу. Цього року Тиждень Мирних проходить з 19 по 26 вересня на підтримку Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних».

У ході Тижня Мирних стартував Усеукраїнський конкурс есе «Один день» для школярів, присвячений трагедії Мирних на Донбасі. Він проходить у рамках співпраці між Фондом Ріната Ахметова та Інститутом модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України (детальніше про проєкт тут).

Крім того, було запущено Всеукраїнський онлайн-проєкт «Один-день2014», який проводиться Фондом спільно з «Медіа Групою Україна» та ФК «Шахтар». Своїми спогадами про день, коли для них почалася війна на Донбасі, вже поділилися амбасадори Фонду, відомі українські телеведучі, журналісти та спортсмени. Фонд Ріната Ахметова закликає всіх на особистих сторінках у соціальних мережах розповісти свої історії, додавши хештеги #ОдинДень2014, #ГолосиМирних і #ФондРінатаАхметова. Фонд планує зібрати 1000 таких історій і випустити книгу (детальніше про проєкт тут).

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Однією з головних подій Тижня Мирних стало створення Алей троянд у Вінниці та Харкові. Вони стали живим символом історій Мирних жителів Донбасу, які були змушені покинути рідні домівки через війну на сході України (детальніше про проєкт тут).

– Фонд Ріната Ахматова проводить в Україні Тиждень Мирних кожного вересня з 2018 року. Завдання проєкту – підтримувати мирних жителів Донбасу, робити їх та їхні життя видимими, а їхні історії – розказаними. Свого часу саме Тиждень Мирних став імпульсом для створення Фондом Ріната Ахметова Музею «Голоси Мирних». Музей збирає найповніший архів свідчень очевидців війни на Донбасі. Наша мета – 10 000 історій до кінця цього року і 100 000 – до кінця 2025 року. У нашому Музеї кожна історія має значення, кожен Мирний Донбасу важливий», – зазначила член Наглядової ради Фонду Наталія Ємченко.

Вона нагадала, що в 2014 році був створений Гуманітарний Штаб «Допоможемо» Фонду Ріната Ахметова, який надав мирним жителям Донбасу безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і врятував 3,5 млн життів.

25 жовтня у Маріуполі відбудеться урочисте відкриття аудіоскульптури «Додому», присвяченої переселенцям із Донецької та Луганської областей. Звукова арт-інсталяція, авторства сучасного українського художника Віталія Кохана, символізує надiю на повернення на рiдну землю.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання історій Мирних Донбасу. Кожна з них надзвичайно важлива! Заповніть і ви невелику анкету і розкажіть свою історію світу. Зробіть свій внесок у збереження пам'яті!