Чому Росія останнім часом проявляє інтерес до афганських справ? Свою думку про це у програмі Мирослави Бобровської «Як насправді?» висловлює дворазовий міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

«У Росії є зобов'язання перед країнами Центральної Азії. Якщо Узбекистан і Туркменістан можуть себе захистити, то Киргизстану і Таджикистану залишається тільки розраховувати на Росію. Якщо вона не хоче, щоб процеси, які йдуть в Афганістані, поширилися на весь регіон, то потрібно вживати заходів. Адже інакше РФ буде втягнута в дуже серйозну проблему. Експансія талібів може активізувати ісламський чинник і в самій Росії. У цій країні живе не один мільйон мусульман. Так, багато хто з них нічого не має проти сала і коньяку, але є і молоде покоління, яке може радикалізуватися під впливом інтернету», - вважає дипломат.

На його думку, в культурному коді російських мусульман закладена можливість звернення до радикальних варіантів ісламу.

«У Росії є величезна зацікавленість в тому, щоб мінімізувати загрозу талібів і для центральноазійських країн, і для себе», - резюмує Костянтин Грищенко.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, нова влада Афганістану заборонила дівчаткам вчитися в школах, а жінкам – викладати.

Також Знай.ua повідомляв, що політолог Максим Ялі допустив використання Росією біженців з Афганістану як гібридної зброї.