Чи можуть афганські події прямо або побічно позначитися на Україні? Це питання у програмі «My.ua» розглядає політолог-міжнародник Максим Ялі.

«У Росії немає прямих кордонів з Афганістаном, які потрібно було б захищати. Так що навряд чи вона заради цього виведе війська з Донбасу. Щоправда, такі межі є у деяких членів ОДКБ, яким Росія гарантує військову допомогу в разі небезпеки – але вона відмовила у допомозі навіть Вірменії в недавній війні з Азербайджаном. Але якщо таліби вдеруться, наприклад, в Таджикистан, тоді РФ буде зобов'язана заступитися. В іншій ситуації Москва навіть може обернути дії талібів собі на користь. Наприклад, якщо в Казахстані або в тому ж Таджикистані відбудуться теракти, то Путін може запропонувати розмістити там російські військові бази», - вважає політолог.

За його словами, в цій області існують і інші проблеми.

«Росія може використовувати міграційну кризу як гібридну зброю. Наші європейські партнери дуже бояться такого варіанту розвитку подій. Його репетицію ми вже бачили зовсім недавно в Литві, куди через Білорусь нахлинули біженці з Іраку. Це може значно зміцнити позиції Кремля на переговорах з Європейським союзом», - допускає Максим Ялі.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше була названа сума, в яку Україна може обійтися утримання біженців з Афганістану.

Також Знай.ua повідомляв, що, на думку політтехнолога Олександра Курбана, США в Афганістані програли стратегічно, але виграли тактично.