А з «ресурсного» законопроєкту №5600 прибрали всі позиції, які могли реально зменшити надприбутки – про це подбали лобісти аграріїв у владних кабінетах. Хто ці лобісти, пише Главком у статті «Урожай у коморі, але не в бюджеті. Чому влада боїться розкуркулити найбільших агробаронів?».

Як сказано у матеріалі, попри рекордні прибутки, які сягають мільярдів гривень, державний бюджет отримує копійки – все тому, що агробарони перебувають на пільговій 4-й групі оподаткування, яка дає їм змогу взагалі не платити податок на прибуток.

«Це розуміють всі фахівці. Навіть головний лобіст проєкту №5600, голова комітету з фінансів, податків та митної політики Данило Гетманцев заявив у своєму інтерв'ю про несправедливий «перекіс» в оподаткуванні на користь аграріїв. Але якщо він про це знає, чому не намагається боротися з неоподаткованими надприбутками агрохолдингів?», - задається питанням видання.

На переконання журналістів, аграріїв обходять увагою, тому що вони мають впливових захисників у владних кабінетах – як у міністерствах, так і в Верховній раді.

«У Міністерстві фінансів на сторожі інтересів великих аграріїв стоїть заступник міністра Світлана Воробей, яка, до слова, займалася розробкою «податкового» проєкту. В її об'ємному «портофоліо» – робота помічником депутата від «Слуги народу» Мар'яна Заблоцького, який до приходу в парламент був лідером «Української аграрної асоціації» і продовжує тримати марку головного лобіста аграріїв (а за сумісництвом – ще й виробників тютюнових виробів). А у самої Воробей у радниках Ольга Богданова – заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Також Воробей частий гість престижних івентів, оплачених лобістськими аграрними асоціаціями», - пише видання.

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Саме тому, пояснюють експерти, навіть ті кілька невеликих жорсткостей щодо АПК, які були в початковому проєкті №5600, зусиллями Світлани Воробей були вилучені при підготовці до розгляду проєкту у другому читанні.

Також серед аграрних лобістів - «аграрна» група депутатів «Довіра» у Верховній Раді, яка орієнтуються на співвласника агрохолдингу «Кернел» Андрія Веревського. Кількох депутатів пов'язують з власником «Миронівського хлібопродукту» Юрієм Косюком, вказують журналісти.

«Кілька великих аграріїв входять у «За майбутнє» – в тому числі Сергій Лабазюк з Хмельниччини, почесний президент агрохолдингу Vitagro, що входить в топ-100 найбагатших українців у 2021 році за версією журналу Forbes. Його дружина Віолетта – голова Хмельницької облради. Групи «За майбутнє» та «Довіра» старанно виконують свій обов'язок перед владою і дають голоси за потрібні законопроєкти, а в обмін отримують потрібні пільги», - резюмує видання.

Як відомо, голосування за «ресурсний» законопроект №5600 заплановане на 5 жовтня, у документ подали майже 12 тисяч правок.

Нагадаємо, раніше замміністра Світлану Воробей викрили у лобіюванні зниження ПДВ на сільгосппродукцію з 20 до 14%: вона стверджувала, що зниження ставки зробить невигідними т.зв. «скрутки» ПДВ, а насправді ж, за підрахунками Інститута аграрної економіки, бюджет втратив 8,5 млрд грн.