Щоб покласти край пандемії, яка охопила світ понад півтора року тому, кожен свідомий громадянин має вчасно пройти тест на коронавірус та за необхідності піти на самоізоляцію.

Є кілька способів лабораторної діагностики COVID-19:

  • Дослідження шляхом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на наявність РНК вірусу у зразку, взятому із носо- або ротоглотки.
  • Імуноферментний аналіз венозної крові на вміст антитіл до коронавірусу.
  • Експрес-дослідження крові з пальця на наявність антитіл до SARS-CoV-2.
  • Швидкий аналіз на вміст вірусного антигена в біологічному матеріалі, отриманому з рото- чи носоглотки.

Розглянемо детальніше, у чому специфіка кожної методики.

Полімеразна ланцюгова реакція

Цей метод вважається золотим стандартом у діагностиці коронавірусної хвороби. Його чутливість коливається в межах 99-100%. Час виконання в середньому становить 24 години з моменту отримання біологічного матеріалу.

Проникаючи в організм, SARS-CoV-2 осідає на слизових оболонках. Тому для обстеження треба здати мазок із рота/носа. Процедура трохи неприємна, але безболісна.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам старше 70 років збільшать виплати: умови та суми Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати Замість кількох виплат — одна: українцям платитимуть нову соціальну допомогу Літнім українцям підкинуть грошей: як збільшиться пенсія в залежності від віку
Показати ще

Оскільки методика спрямована на виявлення генетичного матеріалу — вірусної РНК, її можна застосовувати в перший день контакту із хворим на ковід. Обстеження покаже, інфіковані ви чи ні, навіть коли ще немає симптомів захворювання.

Перед виїздом за кордон, прибувши із закордонної подорожі, перед хірургічним втручанням треба здати саме ПЛР тест у Києві. Мешканці та гості столиці можуть звернутися для такого обстеження до лабораторії «Меділабс» й отримати довідку вже через 6 годин після здачі мазка.

Чим відрізняється тестування на антиген від ПЛР?

Антиген-тест належить до категорії експрес-методів. На його виконання потрібно близько 20-30 хвилин.

Лаборант також досліджує зразок слизової носа або рота. Але чутливість аналізу в цьому разі сягає 70-80%.

Антигени — це білки вірусу, котрих в організмі найбільше одразу після зараження, коли SARS-CoV-2 розмножується з максимальною інтенсивністю. Тож цей аналіз результативний з перших днів захворювання, навіть до появи симптомів.

Бо вірусу в організмі ставатиме дедалі менше, концентрація антигенів знизиться. Тож є ризик, що тестування їх не виявить. Відтак результат буде помилковим.

На що вказують антитіла?

Антитіла, відомі ще як імуноглобуліни, — це імунні клітини, які організм хворого виробляє у відповідь на проникнення інфекції. Вони захищають людину протягом певного періоду від повторного зараження.

Приблизно через тиждень після інфікування з'являються імуноглобуліни класу М (IgМ), концентрація яких сягає максимуму на 14-й день хвороби. На третьому тижні починають синтезуватися імуноглобуліни класу G (IgG).

Якщо у кров'яному руслі містяться IgM, значить, людина зараз хворіє на коронавірус. Якщо дослідження вкаже на наявність IgG, можна зробити висновок, що пацієнт хворів на ковід упродовж останніх 6 місяців.

На імуноглобуліни досліджують кров, взяту з пальця або вени. Перший варіант — це експрес-метод (відповідь готова через 15-30 хвилин) із точністю до 80%. Другий є повноцінним лабораторним методом (очікувати довідку доведеться близько доби), характеризується високою точністю: 99-100%.

Як пройти тестування без черги?

Якщо ви не хочете тривалий час перебувати в натовпі й ризикувати здоров'ям, лабораторія «Меділабс» пропонує попередньо записатися і прийти до діагностичного кабінету в призначений час, щоб здати тест на коронавірус у Києві. Відділення лабораторії й пункти забору біоматеріалу працюють також у Вінниці та Хмельницькому.

«Меділабс» має повноваження офіційно припиняти самоізоляцію пацієнта на основі негативного результату діагностики.