Підвищення тарифу на передачу електроенергії призведе до втрати конкурентоспроможності вітчизняною промисловістю і тотальної інфляції. Про це заявив президент ВП «Укрметалургпром» Олександр Каленков, коментуючи ініціативу «НЕК Укренерго» підвищити тариф на передачу електроенергії на 56% вже з 2022 року.

"Таке одномоментне різке підвищення тарифу абсолютно неприпустимо. Особливо враховуючи, що тільки для металургів це коштуватиме додатково 4,3 млрд грн на рік. Це призведе до того, що наша продукція просто втратить конкурентоспроможність», - сказав Каленков.

Він підкреслив: зростання собівартості продукції промисловості автоматично призведе до подорожчання продукції для кінцевого споживача і на внутрішньому ринку, що запустить маховик інфляції по всіх сферах.

"Якщо по деяких товарах, що продаються всередині країни, це перекладеться на кінцевого споживача і як маховик піде далі і далі – і буде розвивати інфляцію», - пояснив Каленков.

За його словами, від такого рішення постраждає економіка країни в цілому, а також буде завдано удару по стабільності національної валюти.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Це вдарить по всіх металургах і реально призведе до того, що вони вироблять і продадуть менше продукції, ніж могли б. У підсумку державний бюджет недорахується набагато більше, ніж 4,3 млрд грн... тобто, за це підвищення заплатить держава - не дополучив до бюджету, не дополучив у валютній виручці, заплатить значно більше. Тому що промисловість виробляє додаткову вартість. Позбавляючи промисловість можливості працювати, держава і вся економіка України втратить багато разів більше", - підсумував Каленков.

Нагадаємо, НЕК "Укренерго" виступило з пропозицією підвищити тариф на передачу електроенергії на 56%, до 458,83 грн/МВт*год. При цьому в 2020 році тариф на передачу підвищувався тричі, і він виріс в результаті більш ніж удвічі - з 113 грн МВт-год до 293,93 грн за МВт-год.

Раніше керівник аналітичного центру розвитку ринкової економіки СМD Ukraine Ігор Гужва заявив, що через підвищення тарифу на передачу електроенергії Укренерго на 56% країна може втратити переробну промисловість.