Про це заявив керівник аналітичного центру розвитку ринкової економіки СМD Ukraine Ігор Гужва.

"Станом на сьогоднішній день експорт металобрухту зріс у 20 разів. Це пов'язано з дворазовим зростанням цін на металобрухт на міжнародних ринках", - розповів Гужва.

За його словами, від масового вивезення металобрухту страждають не тільки вітчизняні металурги, які вже відчувають дефіцит сировини, а й бюджет, що недоотримує мільярди.

"За останні чотири місяці ми експортували близько 410 тис. тонн брухту. І при цьому бюджет отримав в районі 720 млн грн від податку на експортне мито. Це начебто такі надходження до бюджету. Але якби ми цю сталь переробили тут у нас в Україні, то ми б отримали близько 4,5 млрд грн від металургійних підприємств», - пояснив Гужва.

Експерт підкреслив: необхідно негайно вводити заборону на експорт брухту, інакше держава зазнає величезних втрат.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Рішення вкрай актуальне, вкрай затребуване. І якщо його не приймати, то до кінця року наш експорт може скласти мільйон тонн сталі. Для держави це величезні втрати", - сказав Гужва.

Нагадаємо, раніше металурги звернулися з відкритим листом до Президента України Володимира Зеленського із закликом тимчасово обмежити експорт брухту і не допустити зупинки українських підприємств, які вже страждають від дефіциту сировини. Пізніше Міністерство економіки опублікувало проект постанови про обмеження експорту, але прийняття проекту з невідомих причин відстрочили.

Тим часом народний депутат Андрій Ніколаєнко зазначив: встановлені мита на експорт металобрухту не здатні запобігти масовому вивезенню сировини з України, і Мінекономіки необхідно терміново ввести тимчасову заборону на експорт.