Щойно переглянув низку статтей щодо чорної археології в Східній Європі. Зокрема Семюель Ендрю Харді з Університетського коледжу Лондона проаналізувавши відкриті джерела та соціальні групи «шукачів скарбів» дійшов висновку, що на 2016 рік в Україні використовувалося 26 377 незаконних шукачів металів (детекторів). Якщо взяти до уваги активізацію тіньового ринку археологічних знахідок в останні роки, можна стверджувати, що нині в Україні незаконно і нелегально використовуєтьсяь»шукачами скарбів» більш як 30 тисяч детекторів.

Анджей Якубовський у своїй статті «Мародери на Чорноморському побережжі та практика культурного обміну: до питання про етику та відповідальність музеїв» привертає увагу до небезпечної та шкідливої позиції високопосадовців України та Польщі, які у свій час сприяли легалізації артефактів здобутих чорними археологами на офіційних виставках. Ба більше публічна мода на колекціонування старожитностей стимулювала розвиток тіньового ринку археології. Експерти прогнозують, що за останні роки в Україні на тіньовому ринку старожитностей ходить більше археологічних артефактів, аніж зберігається у фондах Національного історичного музею.

Ще однією загрозою не лише історіософського, а й геополітичного характеру є активна скупка на тіньовому ринку саме Росією давніх артефактів знайдених на території України з часів княжої України-Русі. Згодом ці знахідки вводяться в музейний та науковий обіг з «обґрунтуванням», як такі що знайдені на території Російської Федерації.

Оскільки українська держава і влада жодним чином не реагує на цей гуманітарний ковід на території нашої країни, то армія «шукачів скарбів», а точніше «мародерів старожитностей» не лише зростає, а й озброюється аргументацією вседозволеності та законності своєї діяльності. Нині можна знайти посібники чи довідники з порадами як уникнути відповідальності за участь у розкопках чи пошуках чорними археологами.

Наукова спільнота загалом та археологічна зокрема вже не перший рік вимагає від владців адекватної реакції на цю загрозу національної культурної безпеки України.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Зокрема йдеться про:

- завершення процедури приєднання до нікосійської Конвенції Ради Європи про правопорушення пов‘язані з культурними цінностями та приведення національного законодавства у відповідність з її вимогами;

- створення Національної Археологічної комісії в системі Уряду;

- трансформація нинішніх інституцій археології на виконання завдань превентивної археології…

А поки влада мовчить, армія «шукачів скарбів-мародерів старожитностей» поповнює свої лави активніше аніж Збройні Сили України

П.С. Подяка відомому історику та археологу Любомиру Михайлині за люб‘язно надані матеріали з даної тематики.