За цей законопроєкт проголосували 260 народних обранців. Цей перший крок у прийнятті даного закону є надважливим для селекційних установ Національної академії агарних наук, зазначив президент НААН, академік Ярослав Гадзало.

"Прийняття законопроєкту №3680-д створить підґрунтя для сучасного та належного регулювання відносин у сфері набуття прав на сорти рослин, використання нових сортів сільськогосподарських культу та їх комерціалізації. Ми очікуємо, що ухвалені зміни допоможуть зробити експертизу нових сортів та гібридів більш ефективною, а вітчизняні аграрії матимуть кращий доступ до нових високопродуктивних сортів", - наголосив він.

Президент НААН зазначив, що науково-дослідні установи Академії як зацікавлені юридичні особи брали і продовжують брати активну участь в розробці нормативно-правових документів, що регулюють селекцію і насінництво сільськогосподарських культур.

"Ми завжди готові до співпраці з відповідними державними органами влади і управління з цих та інших питань. Радий відзначити, що нормотворці дослухаються до рекомендацій вчених-аграріїв та взяли до уваги науковий досвід і компетенцію Національної академії агарних наук", - додав Ярослав Михайлович.

Він також наголосив, що Закон України "Про охорону прав на сорти рослин" є вкрай важливим для селекційних установ НААН, оскільки визначає порядок набуття прав інтелектуальної власності на сорт рослин, права та обов’язки, пов’язані з сортом рослин, припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин та визнання їх не чинними, а також захист прав на сорти рослин.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Нагадаємо, що у випадку підтримки даного законопроєкту в цілому, прийняті зміни дозволять: наблизити законодавство України до законодавства ЄС, впровадити електронні сервіси подачі заявок на сорти рослин, регулювати процес сертифікації насіння на сортові якості в Україні та здійснювати ефективний державний контроль усіх суб’єктів господарювання, задіяних у виробництві та постачанні насіння.