Про це заявив народний депутат Сергій Магера.

За його словами, експорт брухту досяг критичних обсягів, а вітчизняні метпідприємства вже відчувають дефіцит сировини, якої не було з 90-х років минулого століття, і змушені скорочувати виробництво.

"Заводи сьогодні працюють не просто з коліс. Власний персонал цих підприємств частково зайнятий пошуком брухту і підняттям його навіть на території підприємств. Таке було в кінці 1990-х-початку 2000-х", - розповів Магера.

Він підкреслив: якщо негайно не ввести заборону на експорт брухту, то масове вивезення призведе до втрати вітчизняними металургами позицій на світових ринках і кризи в галузі, а також падіння валютних надходжень в країну і надходжень до бюджету від податків, що негативно позначиться на ситуації в країні.

"Мало того, що ми терпимо збитки, падають обсяги виробництва, - ми втрачаємо ринки, ось що найголовніше. За цим стоять валютна виручка, надходження податків до державного бюджету. Це цілий каскад негативу, який неминуче спричинить до ще більшої кризи в нашій металургійній галузі. Категорично вимагаю прийняття рішення про повну заборону експорту брухту", - заявив Магера.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Нагадаємо, металурги ще влітку закликали президента втрутитися в ситуацію і тимчасово обмежити експорт брухту, щоб не допустити кризи в галузі. Пізніше Міністерство економіки опублікувало проект наказу про обмеження експорту брухту в ряд країн. Однак цей наказ досі не схвалений урядом.

Раніше головний аналітик CMK Center Андрій Тарасенко заявив, що Україні слід ввести заборону на експорт металобрухту, щоб підтримати вітчизняних металургів і забезпечити реалізацію стратегічного плану по зниженню викидів.