Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

Владика вважає, що люди йдуть від суспільства, соціально ізолюються з однієї причини - через гординю.

«Звичайно, не йдеться про тих, хто відчув заклик Божий присвятити своє життя виконанню чернечих обітниць. Безумовно, людина сама ніколи не визнає внутрішньої гордості, вона називатиме безліч різних причин і приводів: це і непорозуміння з боку близьких, і розчарування в людях, і відсутність справедливості в світі та інше.

Горді кидають роботу, сім'ю, забувають про свої прямі обов'язки, закриваються в будинках і перестають взаємодіяти зі світом. Деякі ще й дають відсилання до святих пустельників, мовляв, вони, як і святі, не зрозумілі цим світом. Але святі - це обрані Богом світочі, вони ніколи не допускали думки про свою святість. Самота була продиктована зовсім іншими мотивами», - пояснив владика Антоній.

Архієрей вважає ілюзією відхід від суспільства як варіант вирішення проблем, що накопичилися.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Комок проблем не зменшується, а навпаки. Це небезпечна стежка. Бажання все і всіх розкритикувати, нездатність бачити добре, небажання підлаштовуватися під близьких, бути до них поблажливим, а головне, бажання бути завжди правим - ось ознаки гордовитої людини. Вона дивиться на всіх зверхньо і вважає інших негідними спілкуватися з нею. Будучи в Церкві, така людина йде з неї скривдженою і ображеною», - сказав керуючий справами УПЦ.

Митрополит Антоній зазначає, що ця духовна хвороба дає дуже глибоке коріння, і викорінити її, коли вона вже ґрунтовно прижилася, практично неможливо.

«Людина стає глухою і сліпою. Йому майже не можна розповісти про істину. Запущена стадія не піддається лікуванню, як тільки по Божій милості»,- додав він.

Владика нагадав про важливість стежити за собою, за своїми думками. «І припиняти будь-яку спробу запишатися над кимось. Потрібно боятися думати про себе краще, ніж про іншого, яким би нікчемним він не здавався. Думки про себе як про праведника вбивчі і неприпустимі», - уклав митрополит Антоній.