На жаль, у наш час парфумерна продукція відноситься до товарів, які підробляють вкрай часто. Шахраї призвичаїлися настільки вміло копіювати найскладніші аромати та дизайнерську упаковку, що відрізнити оригінал від підробки на око не завжди вдається навіть експертам. Але викрити шахраїв можна: є «маячки», які виказують аферу.

Говорити в цій статті про купівлю «брендових» парфумів на базарах, у кіосках чи підземних переходах ми навіть не будемо – тут все очевидно. Зупинимося на все більш популярному каналі продажу – інтернет.

Інтернет – роздолля для обману

Левова частка парфумерного фальсифікату реалізується сьогодні через всесвітню мережу. Завдяки онлайн-торгівлі продукція топових світових брендів, включаючи селективну парфумерію, стала доступною у будь-якому куточку країни та у будь-який час. Купувати онлайн зручно і часто вигідніше, аніж в офлайні: магазини постійно проводять акції зі зниженням цін – і споживач звик до «плюшок», котрі можна отримати без особливих зусиль. А рішення про покупку приймається так само швидко, як одна «гаряча» пропозиція змінює іншу.

Інтернет нас сильно розпестив і розслабив, і це все тільки на руку шахраям. Кращого місця, щоб провертати афери, годі й шукати: при «вмілій» подачі продати в інтернеті можна що завгодно, а згорнути онлайн-«лавочку» за найменшого ризику викриття – одним натисканням мишки.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як аферистам вдається нас «підловити»

Розпочнемо з того, що на українському парфумерному ринку є надійні сайти, де можна без побоювання купувати будь-який парфум, і він буде оригінальним. Це онлайн-майданчики компаній, які отримали офіційний дозвіл на продаж парфумерії від світових брендів, таких як Dior, Givenchy, Yves Saint Laurent, Armani та інші. Наприклад, добре відомі Brocard.ua, Letu.ua пропонують клієнтам оригінальну продукцію, якість якої підтверджена відповідними сертифікатами.

Але що роблять шахраї? Вони використовують популярність таких магазинів і брендів, які на них представлені, щоб залучити клієнтів. Для цього в мережу запускаються рекламні повідомлення про розпродажі (пам'ятаємо про улюблені «плюшки»), в яких фігурує ім'я успішного ритейлера з бездоганною репутацією, а на фото показані його реальні мережеві магазини. Щоправда, за посиланням покупець переходить не на офіційний сайт вказаного в рекламі ритейлера, а на спеціально створені під афери сайти-одноденки, які імітують стилістику та фірмові кольори бренду.

Наприклад, так сталося з BROCARD: у мережі з'явилася величезна кількість оголошень про безпрецедентний розпродаж топових ароматів по 350-400 гривень, яку нібито влаштовує найбільша мережа України. Афера розкрита, але оголошення продовжують тиражуватись, тому будьте розважливими. Перше, що має насторожити, – підозріло низька ціна. Аромат Dior за 400 гривень? Ви серйозно?!

Низька ціна як спосіб лову клієнта «на живця»

Потрібно розуміти, що брендова парфумерна продукція не може коштувати так дешево. Окрім витрат на розробку парфумерної піраміди, використання дорогих якісних компонентів, кожен із яких відіграє свою роль у створенні шедевральної композиції, бренди витрачають колосальні гроші на дизайн ідеальних флаконів, бездоганну упаковку, розкішну рекламу.

Офіційні дистриб'ютори також проводять розпродажі, щоб залучити клієнтів чи підтримати інтерес до певного аромату. Але навіть із урахуванням хорошої знижки ціна на справжню продукцію буде вищою.

Тому «оригінальний парфум за 400 гривень» – це абсолютно точно «акція» шахраїв та продавців контрафакту. Але якщо вже «повелися», уважніше дивіться, куди вас завела реклама.

Як розпізнати сайти-фальшивки

Відрізнити фейкові сайти від офіційних досить легко – потрібно звернути увагу на кілька маркерів.

По-перше, це адреса сайту. Часто шахраї використовують для заманювання посилання, які імітують адресу офіційних сайтів, але при переході по них відкривається зовсім інша адреса. Наприклад, brocardua.ukit.me чи brocardsale.info, коли насправді має бути brocard.ua та відповідний розділ розпродажів на цьому ж сайті brocard.ua/ua/category/sale.

По-друге, такі сайти-фальшивки зареєстровані в доменних зонах без обмежень щодо реєстрації: .com.ua, .kiev.ua, .in.ua, .cc, .biz, .ukit.com, .site та ін. Також вони часто мають реєстрацію в іншій країні, а всі сторінки на них з однаковою адресою. Проте офіційні торгові майданчики в Україні, де справді продається оригінальна продукція, мають адресу сайту у форматі «ім'я компанії.ua». Щоб отримати такий домен, потрібний документ від Державного патентного відомства України, який підтверджує право на торгову марку (ім'я компанії/бренд). На офіційному сайті можна перевірити ще раз, як пишеться назва компанії і бренд, що представляє її: правильно, наприклад, тільки BROCARD. Будь-які інші варіації, які можна побачити в рекламних розсилках, – Brocard Ukrainian або BROCARDUA – винахід наслідувачів.

По-третє, наповнення фейкових сайтів, де продається нібито оригінальна парфумерна продукція, відрізняється наявністю помилок, друкарських помилок, неякісним дизайном та ін., адже шахраї не морочаться з оформленням, а поспішають швидше зірвати куш.

Такі сайти існують недовго, оскільки їх створюють з єдиною метою – продати якнайбільше фальсифікату і зникнути безвісти. І коли ви зрозумієте, що дозволили себе обдурити і купили низькопробну копію, швидше за все, звернутися з претензією вам буде ні до кого – шахраї вміють не тільки підробляти парфумерію, а й замітати цифрові сліди.

З чого ж зроблено «двійники»

Підроблена парфумерія – це своєрідна лотерея, адже хімічний склад ароматів може містити небезпечні інгредієнти, що спричиняють алергічні реакції, подразнення, головний біль або навіть напади астми. Небезпечні хімічні сполуки контрафактної продукції використовуються для здешевлення виробництва.

Також для підроблених парфумів можуть використовувати дешеву упаковку, яка при контакті з ароматом може дати певну хімічну реакцію. Крім того, така продукція часто зберігається в невідповідних умовах, що також позначається на якості.

Придбаний підроблений парфум може не завдати шкоди здоров'ю, але при його використанні приємне враження може швидко розтанути. Підробки не розкривають свій аромат, як оригінальні парфуми: шахраї копіюють тільки верхні ноти, і в результаті виходить плаский нестійкий запах.

Неробочі методи визначення підробки

У мережі описано багато способів, як визначити оригінальність парфумерної продукції, але жоден з них не є на 100% точним. Шахраї навчилися робити практично «досконалі» підробки.

Наприклад, в інтернеті є сайти з так званими калькуляторами кодів – дешифраторами кодів виробника, зазначених на флаконах та упаковці. Раніше вважалося, що за кодом можна дізнатися термін придатності товару, а заразом і перевірити існування такого коду в принципі. Але загалом метод є вкрай ненадійним. Походження розшифровок невідоме. Самі виробники цієї інформації не підтверджують. Крім того, вони ніколи не «здають» подібні дані у відкриті джерела.

Екологічний знак певного кольору або целофанова обгортка, за якими раніше намагалися визначити оригінальність, також не є ознакою брендової продукції – виробники змінюють упаковки, намагаючись використати, наприклад, менше пластику або просто змінюють дизайн.

Ну і, звичайно, визначити справжність парфуму за ароматом також неможливо. По-перше, сприйняття запаху навіть однією і тією ж людиною може змінюватися і залежати від багатьох факторів (гормональний фон, настрій, різна температура та вологість повітря), а по-друге, виробники іноді змінюють формули ароматів, виключаючи алергени або, наприклад, замінюючи рідкісні інгредієнти більш доступними, але не менш якісними.

Тож краще не грати в «парфумерного експерта», не робити спонтанні акційні покупки в інтернеті, а вибрати собі надійного продавця, той же brocard.ua. І коли захочеться купити парфум, то вирушити за ним прямо на офіційний сайт. Ось тоді ваше свято аромату точно відбудеться!