Відсутність конструктивного діалогу влади та бізнесу в питаннях імплементації законодавства ЄС у сфері промислового забруднення та охорони навколишнього середовища створює серйозні ризики для розвитку промисловості, підтримки економічного зростання в Україні та належного виконання зобов'язань у галузі європейської інтеграції. Це вже спричинило відхилення проекту № 4167, який містив численні ризики для економіки. Тепер влада, спільно з бізнесом, повинна напрацювати новий законопроект, взявши за основу проект №6004-1, зареєстрований у Верховній Раді. Про це йдеться у відкритому листі Федерації роботодавців України (ФРУ) до голови Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка, повідомляє ЦЕНЗОР.

У ФРУ нагадали, що зараз в Раді зареєстровані три проекти зі зменшення промислового забруднення і переходу українських виробників на нормативи, встановлені висновками кращих доступних технологій і методів управління. Це проект» про інтегроване запобігання і контроль промислового забруднення " (№6004), проект «Про запобігання, зменшення і контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності» (№ 6004-1), і проект «Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище» (рег. № 6004-2).

Однак два з трьох проектів містять ті ж норми, що і проект №4167, який був відхилений депутатами, зазначили у ФРУ.

"Серед основних зауважень українських промисловців до проекту № 4167 слід відзначити економічно і технологічно неогрунтовані терміни переходу на нові нормативи викидів і найкращі доступні технології і методи управління (далі – НДТМ), впровадження автоматизованих систем моніторингу викидів і передачі даних в режимі реального часу, критично короткі терміни надання відступу та ін», - нагадали в ФРУ.

У Федерації пояснили, що законопроект № 6004 дублює всі основні і найбільш негативні положення законопроекту № 4167. Аналогічні норми передбачені і в законопроекті № 6004-2. Водночас, законопроект № 6004-1 передбачає низку компромісних норм, які підтримуються українським бізнесом.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Серед таких норм - збільшення строків надання відступу для окремих операторів установок до 15 років, впровадження автоматизованих систем моніторингу викидів, тільки якщо це передбачено НДТМ і через 2 роки після введення в дію НДТМ, введення імперативних умов надання відступу дозвільним органом, продовження дії поточних технологічних нормативів до введення в дію НДТМ, та встановлення за рішенням Кабінету Міністрів України перехідного плану для окремих галузей економіки терміном до 20 років і ін.

"Разом з тим, проект №6004-1 потребує певного доопрацювання в частині узгодженості з іншими законами України, перегляду окремих норм щодо поширення дії закону на певні види діяльності залежно від обсягів виробництва тощо. Тому ФРУ інформує Комітет про підтримку законопроекту № 6004-1, і готова взяти участь у подальшому його обробці для підготовки збалансованого документа, який дозволить зберегти робочі місця в промисловості і одночасно створить передумови для поступового зменшення впливу промислового забруднення на навколишнє середовище», - резюмується в листі.

Як відомо, голосування за проектом закону № 4167 про промислове забруднення депутати провалили тричі: документ містив нездійсненні терміни модернізації підприємств, а також істотно завищені зобов'язання, які Україна не зможе виконати. Крім того, експерти попереджали про значні корупційні ризики, які потенційно несуть окремі норми проекту.