Іноземні та українські інвестори у відновлювану енергетику України закликали Міністерство енергетики врахувати ряд пропозицій до розробленого законопроекту Про зміну умов підтримки сектора зеленої енергетики, щоб уникнути нової кризи в галузі.

"Асоціації підтримують необхідність впровадження нових збалансованих механізмів підтримки та стабілізації діяльності виробників з ВДЕ, таких як «Feed-in Premium», корпоративні PPA, Аукціони підтримки...», - йдеться в листі.

«Водночас хочемо підкреслити, що запропонований до обговорення 19 жовтня 2021 року законопроект має суттєві юридичні та технічні неузгодженості і потребує доопрацювання», - додають асоціації.

Як зазначається, законопроектом у поточній версії нівелюються раніше передбачені державою гарантії, оскільки передбачається примусовий перехід виробників ВДЕ з балансуючої групи ДП» гарантований Покупець " у 2023-2024 роках, що є фактично ретроспективними та односторонніми змінами умов підтримки виробників ВДЕ.

"Чергове порушення державою положень національного та міжнародного законодавства, а також власних гарантій безумовно призведе до збільшення звернень інвесторів для захисту своїх прав у міжнародних арбітражах», - вказується в листі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Також наголошується, що Асоціації виступають проти умов, які дозволяють накопичувати борги перед виробниками ВДЕ без фінансових санкцій для держпідприємств у разі невиконання ними своїх зобов'язань.

Згідно позиції асоціацій, закон не може бути прийнятий в такій редакції і повинен бути доопрацьований.