Уряду необхідно негайно ввести заборону на експорт брухту, інакше Україна втратить частину металургії. Про це заявив директор GMK Center Станіслав Зінченко.

"Зараз за лом розгорнулася торгова війна в світі. Лом зараз є вже не просто звичайною сировиною для металургії, а й важливою стратегічною сировиною для кожної країни, у якої є металургія. Причина дуже проста. Сьогодні єдиний метод виробляти "зелену" сталь, сталь з меншими викидами СО2, щоб боротися зі змінами клімату , - це виробництво з використання брухту", - розповів Зінченко.

За його словами, якщо немає такої сировини, як брухт, металургам доведеться використовувати більше коксу, залізорудної сировини, і тим самим викидати більше СО2. У підсумку виробництво сталі стане більш дорогим і конкурентоспроможність українських виробників на світових ринках знизиться, до того ж збільшиться рівень забруднення навколишнього середовища в країні. Тому всі країни ведуть боротьбу саме на брухт, в результаті чого ціна за цю сировину на світових ринках різко зросла, і його стали вивозити з України у величезних обсягах.

"Україна може втратити свій брухт через просто бажання торгувати ним як товаром. Це дуже велика проблема. За нашими попередніми оцінками в цьому році брухту експортують 700-800 тисяч тонн, а в наступному, якщо ціна залишається такою ж і тенденція, тренд залишиться той же, ломовики спробують експортувати його на 1,5 мільйона тонн», - прогнозує Зінченко.

За словами експерта, з урахуванням такої тенденції, в Україні просто не залишиться металобрухту для роботи вітчизняних меткомбінатів і їх доведеться зупиняти. Якщо уряд найближчим часом не прийме рішення про заборону експорту брухту, вітчизняна металургійна галузь буде деградувати.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«З урахуванням того, що в Україні брухту немає, тобто, нізвідки йому утворюватися постійно, значить, зупиниться кілька металургійних заводів, тому що нашим металургам нізвідки буде брати брухт. Лом у нас в більшості своїй побутової. Якщо його почнуть просто вивозити в гонитві за різницею в ціні, то тоді в короткий час ломовщики зароблять трохи більше, але в результаті у нас може лягти галузь, яка забезпечує 15% ВВП і 40% експорту – Металургія», - пояснив Зінченко.

Як відомо, раніше об'єднання металургів і Федерація роботодавців України звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і президента Володимира Зеленського з проханням ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту - у зв'язку з тим, що вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини і змушені скорочувати виробництво.

Пізніше Міністерство економіки підготувало проект постанови про заборону експорту металобрухту. Однак його прийняття з невідомих причин затягнулося, а тим часом про намір заборонити експорт брухту вже заявили в Європейському Союзі.