Про це пише Кирило Ковальчук на порталі 112. Публікуємо матеріал без коментарів і ремарок. Редакція не несе відповідальності і не перевіряє дані, надані і опубліковані сторонніми інформаційними ресурсами.

А оскільки газові ТЕС змушені купувати газ за ринковою захмарною ціною, то вони виручити країну теж не зможуть. Україна все ближче до енергетичного колапсу. І це в добавку до серйозних проблем з опаленням в країні через високі ціни на газ. Подібна ситуація була напередодні опалювального сезону в 2014 році. Але тоді у влади вистачило розуму залучити до переговорів з Росією Віктора Медведчука, який домовився про постачання вугілля в Україну, і енергетичного колапсу вдалося уникнути. Чи наважиться Зеленський визнати, що кримінальні справи проти Медведчука були політичними, зняти звинувачення і залучити політика до порятунку країни в цей складний момент?

Про припинення поставок енергетичного вугілля з Росії заявив голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус. Дивним чином це рішення РФ збіглося за часом з політичним рішенням українського керівництва допомогти газом Молдові, яка відмовляється платити "Газпрому" за рахунками і не може укласти новий контракт з РФ. Незважаючи на те, що в самій Україні газу не вистачає на проходження опалювального сезону, а деякі бюджетні організації досі сидять без тепла через непомірно високі ціни на паливо, Київ дав Кишиневу газ у борг. Чим викликав роздратування Москви, оскільки вплутався в російсько-молдавську проблему. Рішення припинити постачання вугілля в Україну бачиться відповіддю зарвався керівництву України, яке суне ніс не в свої справи.

Важливо розуміти, що це дуже небезпечна ситуація. Сьогодні вугілля на складах ТЕС у 5 разів менше норми. За 9 місяців Цього року Україна купила у Росії вугілля на 961 млн доларів-це майже 64% всього імпорту. Тобто залежність від поставок з РФ у нас критична. Зараз вугілля на складах ТЕС менше 600 тис. тонн, а має бути 2,7 млн тонн, згідно з планом Міненерго. Україні до березня не вистачає близько 2,5 млн тонн імпортного вугілля. Ні США, ні Казахстан з такими обсягами нас не виручать. Вихід тільки один-домовлятися з Росією. Або ...з ОРДЛО.

Якщо нічого не робити, наслідки будуть серйозними. У лютому ще один атомний блок йде в ремонт. ТЕС вже зменшили видачу електроенергії в 2-3 рази через зростання цін на газ і проблеми з вугіллям. На ринку електроенергії збільшується діра. Щоб її закрити, Україна скасувала заборону на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Це при тому, що Міненерго бравує швидким відключенням від енергосистем РФ і Білорусі через приєднання до європейських. У Москві повинні голосно сміятися через таку енергетичну політику України. Адже, якщо Київ відключиться від Росії, українці з подивом дізнаються, що таке ринкові ціни на електроенергію в Європі, коли побачать їх у своїх платіжках. Або взагалі залишаться без світла зимовими вечорами. Адже Росія поки не підтвердила, що буде рятувати Україну поставками електроенергії. А значить, блекаути цілком реальні.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Подібна ситуація була в 2014 році. Тоді Москва через загострення конфлікту на Донбасі припинила експорт вугілля в Україну. Однак президент Порошенко попросив Віктора Медведчука домовитися про постачання вугілля з ОРДЛО – паливо купували в українських підприємств, які працювали на Донбасі і сплачують податки в Україні. Країна була врятована, опалювальний сезон пройшов без зривів. До слова, за цей порятунок Медведчука намагаються судити. Зеленський доводить ситуацію до абсурду.

Зараз Україні критично потрібен парламентер Медведчук. Оскільки з Зеленським Москва працювати вже не буде, про що в Кремлі прямо заявили. А тому ці жалюгідні заяви Зеленського про знижку на транзит газу для "Газпрому", а також про доцільність створення газового консорціуму – це не більше ніж спроба загасити палаючий будинок відром води. Все це потрібно було пропонувати набагато раніше, коли відносини між країнами ще не зайшли в глухий кут. Не потрібно було переслідувати Медведчука, якого підтримує Росія. Навпаки, потрібно було залучати його до налагодження російсько-українських відносин. Передумови для цього були. Він домовився про прямі закупівлі газу у Росії по 175 доларів-потрібно було приймати пропозицію на офіційному рівні. Домовився про виробництво вакцини в Україні-прекрасно, влада могла б використовувати це для країни і громадян. ОРДЛО зробило крок назустріч з обміном, запропонувавши Києву звільнити в односторонньому порядку чотирьох жінок-Зеленський відмовився. Україна відмовилася від усіх кроків назустріч з боку РФ і ОРДЛО. І тепер сама винна, що опинилася в складній ситуації.

Зеленському прямо вказують, що він винен у всіх бідах України. І українці страждають через бездумну політику Зе-влади. І будуть страждати до тих пір, поки не скажуть їй "до побачення".