Міністерство економіки розробило і подало на розгляд Кабінету Міністрів законопроект про підвищення експортного мита на брухт чорних металів до €200/т. про це повідомила Українська асоціація вторинних металів, пише GMK Center.

Згідно з її повідомленням, Мінекономіки прийняло таке рішення без обговорення з операторами ринку і ігноруючи аргументи галузі.

"Такі підходи до регулювання ринку неприпустимі в країні з ринковою економікою і Європейським вектором розвитку», – резюмувала УАВтормет.

Текст самого законопроекту на даний момент на сайті Міністерства відсутній.

Як повідомлялося, Україна за 9 місяців наростила виручку від експорту брухту в 27,2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до $175,6 млн. імпорт металобрухту виріс в 2 рази – до $31,8 млн.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Така ситуація стурбувала основних споживачів брухту-металургійні підприємства. 12 червня об'єднання підприємств "Укрметалургпром" розмістило відкритий лист до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням ввести тимчасову заборону на експорт металобрухту до кінця 2023 року для збереження стабільної роботи вітчизняних металургійних підприємств. Пізніше цю ініціативу публічно підтримали "Інтерпайп" і "АрселорМіттал".

У свою чергу, Асоціації учасників ринку ломозаготівлі виступили проти цієї ініціативи. Зокрема "УАВтормет" наполягає на проведенні об'єктивної експертизи впливу даної заборони на ринок ломозаготівлі. Асоціація зазначає, що за 8 місяців поставки брухту на українські підприємства зросли на 23,6%, при цьому потреби українських металургів були задоволені з перевищенням на 2,7%.

В останні кілька років в Україні діє мито на експорт металобрухту в €58/т.у травні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон №1419-IX про продовження дії мита ще на п'ять років – до 15 Вересня 2026 року.