Про це вона розповіла у новому випуску програми «in.KYIV» з блогером Катериною Павловою.

«Я думаю, коли з’являться доступні інформаційні програми у садочках, школах, можливо білборди, то більше людей проявлять бажання дізнатися, що таке роздільний збір і почнуть його практикувати. Є два болючих питання, які заважають розвивати сортування сміття. Перше – це економічне, а друге – культурне. Щоб люди почали свідомо сортувати сміття, потрібно виховувати певну культуру. Сортування відходів ніколи не буває безкоштовним – це процес, який вимагає фінансування своїх операцій етапів», - розповіла вона.

Аратовська сказала, що треба закупити контейнери для сортування, обслуговувати спецтранспортом і закуповувати його, сплачувати зарплати людям, а потім вести вміст баків на сортувальні лінії, які треба купити і поставити в певному приміщенні. Потім купувати багато обладнання, щоб пересортувати ці вторинні ресурси, повідомила вона, складувати їх і потім вже вести на завод переробний там, де цю сировину потенційно можуть купити.

«Цей весь алгоритм налагодження процесу сортування сміття є витратним і в Україні, на жаль, немає бажання витрачати на це бюджетні кошти. А інструменти як створити певні надходження фінансові, щоб забезпечити сортування, ще не створено. В розвинутих країнах обрали потужні інструменти для того, щоб фінансувати модель поводження з відходами як роздільний збір. Вони зробили не вигідним захоронення відходів, щоб було вигідніше людям сортувати. Тому що послуги поводження з відходами в Америці або Європі дуже дорогі для людей і для того, щоб заощадити, вони сортують сміття», - резюмувала вона.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Аратовська заявила, що Європа готова віддати Україні надлишки сміття.

Також Знай.ua писав про те, що екологи закликали президента провести рік екологічної трансформації.