Оригінал - в телеграм-каналі "Нове століття"

Раніше була популярна телепрограма"Навколо світу". А зараз впору заводити рубрику"навколо СНД". Так, в деяких країнах колишнього СРСР раптово усвідомили, як свідчить уїдливий жарт, що 1 грудня несподівано настане зима з її холодами. Відповідно, в політичному порядку яскраво "загорілася" тема природного газу, повідомляє 112.ua.

Україна не може знайти виходу з енергетичної кризи, викликаної дефіцитом природного газу і вугілля. Цю енергетичну кризу неможливо повноцінно вирішити без Росії. А домовитися з Росією серед представників вищого ешелону української політики здатний тільки Віктор Медведчук (народний депутат, голова політради "опозиційної платформи – за життя").

Тільки у Медведчука є можливість вирішити проблему на вищому рівні – безпосередньо з російським президентом Володимиром Путіним. Але з подачі київської влади опозиціонер перебуватиме під домашнім арештом до початку грудня.

І якщо у випадку з дефіцитом електроенергії на допомогу прийшла сусідня Білорусь на чолі з Олександром Лукашенком, то з газом все набагато складніше. З 6 листопада Білорусь відновила постачання електроенергії в Україну – поки на рівні 5 МВт на рік. Але, як то кажуть, лиха біда початок.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Тим часом зима наближається, а вирішення проблеми не передбачається. На сьогоднішній день, За інформацією з офіційного сайту компанії "Укртрансгаз", в підземних сховищах (ПСГ) є 17,9 мільярда кубометрів газу. З них тільки 4,5 мільярда – це газ для комунальників і населення, при загальній потребі на зиму в 9,0 мільярда. Тобто Україна на опалювальний сезон забезпечена газом тільки на 50%.

А в цей час сусідня Молдова вирішила проблеми з газом, уклавши новий вигідний договір, причому відразу на 5 років.

"Я вважаю, що газова криза закінчилася тоді, коли був підписаний контракт між "Молдовагазом" і "Газпромом", - так прокоментувала ситуацію президент Молдови Майя Санду.

"Молдовагаз" і "Газпром" уклали новий контракт строком на 5 років. Вартість газу для Молдови буде розраховуватися за новою формулою:

  • IV квартал 2021 року - I квартал 2022 року - 30% спотової ціни на газ + 70% від ціни на нафту;
  • II-III квартал 2022 року – 70% спотової ціни газу + 30% вартості нафти.

З 1 листопада заявлена ціна 450 доларів за тисячу кубометрів. У той же час джерела в "Газпромі" прогнозують, що в наступному році ціна буде в коридорі 500-600 доларів/тисяча кубометрів.

У будь-якому випадку на тлі цифри 1900 доларів за тисячу кубів на європейській біржі ICE нова ціна для Молдови може вважатися перемогою. Також "Молдовагаз" і "Газпром" домовилися, що буде проведено аудит заборгованості Молдови за газ.

Редакція може не розділяти думку автора висловлювань