Оригінал - на сайті "Кореспондент"

Стаття "Україна-2021: криза триває" в журналі "Форбс" виглядає як "чорна мітка" Зеленському від частини груп впливу колективного заходу. 14 жовтня в журналі "Форбс" вийшла стаття з критикою політичного курсу Володимира Зеленського, яка справила ефект бомби, що розірвалася, повідомляє 112.ua.

Почнемо з того, що" Форбс " - це журнал, який читає світова політична і ділова еліта. Тому стаття в такому авторитетному і впливовому виданні виглядає як "чорна мітка" Зеленському і його соратникам.

Глобально "Форбс" пред'являє Зеленському за те, що він не виконує свої передвиборчі обіцянки, та й в цілому виявився не тією людиною, за кого себе видавав.

"Його популярність призвела до створення нової політичної партії, названої на честь телесеріалу, в якому Зеленський грав роль чесного і принципового вчителя, який виступає проти влади, який перемагає на виборах і стає лідером країни. Мистецтво стає реальним життям. Але багато українських глядачів та іноземних інвесторів – вони хочуть, щоб їм повернули їхні гроші. "Слуга народу" в реальному житті виявився зовсім не схожий на телесеріал. Це провал".

Популярні новини зараз
Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий
Показати ще

Ще один важливий висновок полягає в тому, що "Форбс" на основі Pandora Papers "пред'являє" Зеленському за можливу причетність до "відмивання грошей" у виконанні одіозного олігарха Ігоря Коломойського. Хоча насправді в Pandora Papers немає прямих звинувачень Зеленського в причетності, "досьє Пандори" тільки повідомляє, що частина грошей на офшорні рахунки Зеленського і його друзів надійшла від фірм Коломойського. Тобто, одне з впливових світових ЗМІ розставляє в історії з офшорами акценти, які відверто невигідні для українського президента. А це означає, що на рівні провідних світових ЗМІ є установка на те, щоб підкреслювати зв'язок Зеленського з одіозним олігархом Ігорем Коломойським, проти якого в США йде процес в канцлерському суді в штаті Делавер.

Також Зеленському пред'являють серйозні претензії за те, що він обіцяв "інвестиційний рай" для іноземних інвесторів, а насправді в Україні права інвесторів системно порушують. "Форбс" детально розповідає про проблеми інвестора з США VR Global Partners, але насправді цей список набагато ширше - це і Канадська компанія TIU, у якої рейдери відбирають сонячну електростанцію в Нікополі; і естонські підприємці, які побудували ТРЦ Sky Mall; і швейцарська Glusco, чиї заправки заблокували саме державні органи.

"Зеленський обіцяв іноземним бізнесменам, що Україна стане "землею обітованою" для іноземних інвесторів. Але це не так. Зеленський намагається врятувати свою популярність і пост президента, відродити інтерес Вашингтона і залагодити суперечки з Росією. Але у нього залишається мало часу, щоб створити сприятливий інвестиційний клімат".

Разом з тим, "Форбс" зазначає, що Зеленський прагне посилити свою владу. І тому на Заході не розуміють, чому у Зеленського знаходяться можливості, щоб воювати проти Віктора Медведчука, а ось навести порядок і створити нормальні умови для роботи бізнесу йому не вдається.

"За ці роки Зеленському вдалося посилити свою політичну владу, використовуючи стандартні прийоми для української політики. В першу чергу, він почав переслідування опозиційного політика Віктора Медведчука, звинувативши його в тісних зв'язках з Росією. Хрещеними дитини Медведчука є Володимир Путін і Дмитро Медведєв, але навіть в Україні це не є злочином. Зеленський застосував санкції до телеканалів, пов'язаних з Медведчуком і деяким його комерційним підприємствам".

А в цілому публікації у виданні такого рівня як "Форбс", "Індепендент" і "Гардіан" означають, що репресії щодо Медведчука сьогодні є одним з питань світового політичного порядку.

Автор закінчує на песимістичній ноті, прогнозуючи, що"захід і іноземні інвестори навряд чи прийдуть на допомогу Україні".

"У той час як адміністрація Байдена стикається з небаченими труднощами у внутрішній політиці: хаотичне виведення військ з Афганістану; стрибок інфляції; провали в ланцюжку поставок; ще один "прорив" стелі держборгу і глухий кут в питанні законопроекту про бюджетні асигнування, у Білого дому в даний момент немає часу займатися проблемами України. І це погана новина для" Слуги народу" - і іноземних інвесторів, які сподівалися, що Україна стане найбільшою і найкращою серед усіх країн колишнього СРСР для інвестування".

Віталій Кіба

Редакція може не розділяти думку автора висловлювань