У Броварському краєзнавчому музеї представили невідомі імена репресованих священнослужителів з Броварщини та запропонували перейменувати на їхню честь низку вулиць міста.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на novomuchenik.org.ua, у заходах взяли участь єпископ Згурівський Амвросій, представники місцевої влади, депутати, відомі науковці, представники духовенства та громадськості.

У Броварському музеї також відбулося відкриття документально-історичної фотовиставки» Церква мучеників: гоніння на віру і Церква за радянських часів", на якій вперше представлені маловідомі фотоматеріали та архівні документи з історії репресій проти духовенства Броварщини та Київщини.

Відомий український фахівець з історії державного терору радянських часів Олег Бажан на основі розсекречених архівів ГПУ-НКВС-КДБ розповів присутнім про репресивну політику комуністичного режиму щодо релігії та Церкви в УРСР за часів сталінського терору.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

У свою чергу український історик Сергій Шумило вперше представив широкій публіці невідомі раніше імена репресованих священнослужителів з Броварщини, які були виявлені ним при опрацюванні в архівах слідчих справ НКВС за 1930-ті роки.

Як він зазначив, "13 листопада 1937 року в Києві в катівнях НКВС були розстріляні настоятель Троїцької церкви Броварів отець Павло Сударенко і настоятель Петропавлівської церкви отець Андрій Тесельський. Пізніше, 8 січня 1939 року, в Київській в'язниці НКВС був закатований Інший Священик Петропавлівської церкви Броварів отець Іоанн Русанович». За словами дослідника, " загалом, у листопаді 1937 року НКВС у Києві було розстріляно 17 православних священиків з лівобережної частини Київської області. З них 8 священиків були розстріляні протягом 13-14 Листопада. Найбільше було розстріляно наприкінці 1937 року в Броварському районі – 12 священиків. Ще близько десятка священиків з Броварщини були засуджені до різних термінів ув'язнення в сталінських концтаборах, звідки більшість з них ніколи вже не повернулися. Загалом, протягом 1937 – 1938 років з лівобережної частини Київської області в катівнях НКВС було розстріляно 52 православних священика».

"Місцем їх спільного поховання став Биківнянський ліс, де діяла секретна" спецділянка НКВС УРСР "і де в цей період щоночі закопували в» братських ямах "трупи" ворогів народу", розстріляних у київських в'язницях НКВС»– - вважає історик.

Організатори заходу зазначили, що оскільки 13 листопада 1937 року були розстріляні броварські священики, то саме до цієї дати було вирішено провести в Броварах пам'ятні заходи на їх честь з метою повернення цих Імен із забуття і поваги їх пам'яті.

Повідомляється, що під час заходу до керівництва міста було передано звернення з пропозицією Броварської міської ради про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Бровари» (посмертно) трьом броварським священнослужителям: отцю Павлу Сударенко (1885-1937), отцю Андрію Тесельскому (1884-1937) і отцю Іоанну Русановичу (1875-1939), мученицьки загинули в роки сталінських репресій. Також до Броварської міської ради передано звернення з пропозицією про найменування низки вулиць у Броварах на честь цих церковно-культурних діячів.

"Тоталітарний комуністичний режим своїми небувалими гоніннями на релігію і жорстокими репресіями проти духовенства ставив своєю метою повне фізичне знищення духовенства «як класу». Ці трагічні події безпосередньо торкнулися міста Бровари та Броварського району. Священиків заарештовували і розстрілювали тільки за те, що проповідували людям віру і добро, хрестили, вінчали, зверталися до радянської влади з проханням не закривати церкви. За це їх звинувачували в» антирадянській діяльності " і засуджували на смертну кару. Незважаючи на це, ризикуючи власним життям, вони все одно продовжували виконувати свій пастирський обов'язок і служити людям»,- зазначив Сергій Шумило.

За словами історика, " це були справжні герої, які проповідували добро, духовно дбали про жителів Броварщини, допомагали їм духовно у важкий час, не шкодуючи власних життів. Їх подвиг заслуговує пам'яті, поваги і наслідування. Адже вони для всіх нас є прикладом справжньої чесноти, героїзму і святості».

В ході заходу відбулася презентація книги» Церква мучеників: гоніння на віру і Церква в ХХ столітті", де розповідається про репресоване духовенство Київщини.

Пам'ятні заходи продовжилися служінням поминальної панахиди у Биківнянському лісі на місці масового поховання репресованого духовенства Броварщини та Київської області.