Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, Міжнародна кліматична конференція ООН (СОР26) проходила з 31 жовтня по 12 листопада у Глазго (Шотландія). У події взяли участь делегати майже 200 країн. Протягом двох тижнів вони мали вирішити, як захистити екологію планети в найближчі роки і обговорити, які зобов'язання на себе готові взяти політики, щоб у цьому столітті утримати глобальне потепління в межах 1,5 градуса.

Як зазначив Костянтин Яловий, найбільш важливими ініціативами, ухваленими на кліматичному саміті стали угоди про захист лісів та про скорочення викидів метану. Лідери більш ніж 120 країн, на частку яких припадає близько 90% світових лісів, зобов'язалися до 2030 року зупинити їх зникнення. Також понад сто країн підписали ініційоване Сполученими Штатами та Європейським союзом зобов'язання щодо скорочення викидів метану до 2030 року.

«Основною метою конференції було створення нової кліматичної угоди, більш ефективної ніж Паризька угода 2015 року. Втім, сподівання на успіх переговорів розвіялися остаточно, коли на зустріч не приїхали лідери найбільших міжнародних гравців - Росії та Китаю. Тож Кліматичний пакт Глазго, який ухвалили 13 листопада, навряд чи можна вважати важливим історичним документом», - розповів Яловий.

Він уточнив, що серед слабких сторін угоди – розпливчасте формулювання цілей з вугілля та викопного палива. На вимогу найбільших виробників CO2 «поетапну відмову» від вугілля в документі замінили на «поетапне скорочення» його використання. Ще один пункт "ні про що" стосується збільшення фінансування бідних країн. Адже зобов'язання 2015 року про виділення їм 100 мільярдів доларів на боротьбу з потеплінням досі не виконані.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

«Нагадаю, що попередні кліматичні зобов'язання виявилися недостатніми, щоб стримати потепління в межах 1,5 градуса. І навіть ці зобов'язання не були виконані. При цьому Кліматичний Пакт Глазго, по суті, лише повторює тези Паризької угоди. Умовно кажучи, країни світу погоджуються з тим, що кліматичні зміни - це небезпечно, і з цим треба щось робити. Але домовлятися, що саме і коли – будуть наступного разу», - сказав Костянтин Яловий.