"Минулої весни американські чиновники думали, що допомогли запобігти великому геополітичному спалаху, коли президент Росії Володимир Путін наказав відступити десяткам тисяч солдатів, яких він дислокував біля українського кордону, привізши їх з таких віддалених місць, як Сибір. Однак в останні тижні стало ясно, що велика частина російських військ залишалася в межах досяжності від українського кордону, і Росія відновила нарощування, на тлі того, як нерозкриті Додаткові розвіддані підтверджують припущення, що Москва планує вторгнення, стверджують Західні офіційні особи", - пише Financial Times, повідомляв 112.ua.

"Оцінки американської розвідки припускають" високу ймовірність " того, що Росія може планувати нову військову агресію проти країни, вказує заступник Міністра оборони України. Хоча Україна та інші західні союзники ще не дійшли остаточного висновку, попередження Вашингтона підвищило рівень готовності до найвищого рівня з 2014 року, коли Росія анексувала Кримський півострів біля Києва", - йдеться в статті.

"Відродження ризику військового вторгнення в серце Європи підкреслює провал дипломатичних франко-німецьких зусиль в рамках так званого нормандського формату з пошуку мирного вирішення конфлікту, який вирує на сході України протягом останніх 7 років. "В останні півроку стало ясно, що переговорів за старими моделями більше не буде, - зазначає Федір Лук'янов, Російський зовнішньополітичний аналітик і радник Кремля. - Якщо ці формати зникнуть, то виникне правовий вакуум на тлі серйозного невирішеного конфлікту, який несе в собі високий ризик відновлення прямих зіткнень".

"Україна заявляє, що Росія зосередила до 114 тис.військовослужбовців на північ, схід і південь від Донбасу, в основному російськомовного регіону, де підтримувані Росією сепаратисти билися з урядовими військами після прозахідної революції в Києві в 2014 році. Відновлення напруженості загрожує звести нанівець і контакти між США і Росією. Напруженість навколо України загрожує звести нанівець всі досягнуті успіхи".

"Якщо відбудеться відновлення російського військового втручання в Україні, не дай Бог, велика частина зусиль команди Байдена щодо стабілізації російсько-американських відносин підуть прахом",-сказав Ендрю Вайс, віце-президент Фонду Карнегі за міжнародний мир і колишній директор по Росії в Раді національної безпеки США.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Газета нагадує, що в минулі вихідні Путін заявив на держтелевидінні, що Москва стурбована неоголошеними навчаннями НАТО в Чорному морі, які, за його словами, являють собою серйозну проблему для Росії. Москва також стурбована тим, що українські військові можуть планувати повернути Донбас. Також Путін висловив протест проти придбання Україною безпілотників Bayraktar у Туреччині, і Росія поскаржилася на кримінальні звинувачення, висунуті українською владою проти проросійського політика Віктора Медведчука, йдеться в статті.

"Одержимість Путіна Україною відображає той факт, що для нього це важлива незавершена справа, - вважає Вайс. - І він, звичайно ж, відзначив той факт, що Україна все більше і більше схожа на парк авіаносців НАТО в безпосередній близькості від центру Росії. Він також розуміє, що Захід продовжує вкладати гроші і ресурси в модернізацію українських військових, розвідувальних, кібернетичних і політичних можливостей підривної діяльності, і не має наміру припиняти ці зусилля просто для того, щоб заспокоїти заклопотаність Росії".

"В основі ворожості Москви лежить відчуття, що переговори з Україною при Президентові Володимирі Зеленському зайшли в глухий кут. Путін і його високопоставлені чиновники стверджували, що Київ став настільки підкорятися впливу США, що це робить переговори марними. "Путін не вважає Україну країною - це територія, що знаходиться під зовнішнім управлінням іноземних сил, - говорить Тетяна станова, засновник політичної консалтингової компанії R. Politik. - Він вважає, що потрібно говорити з американцями, щоб вони визнали Україну зоною впливу Росії і дозволили нам робити там все, що ми вважаємо за необхідне".

"Однак до тих пір, поки Україна залишається більш високим пріоритетом для Кремля, ніж для Білого дому, Росія, схоже, готова до ескалації більше, ніж те, на що США можуть піти у відповідь. "Немає бажання боротися з Кремлем, тому що це вимагає значних витрат часу і ресурсів, і вони воліли б використовувати ці ресурси для вирішення проблеми Китаю, - говорить Андреа Кендолл-Тейлор, колишній високопоставлений офіцер розвідки США. - Білий дім намагається виділити час і простір, щоб побачити, куди можуть зайти переговори. Але тиск повільно зростає, і я відчуваю, що в цьому [дипломатичному] поєднанні залучення та конфронтації вони повинні більше схилятися до конфронтації".

Редакція може не розділяти думку автора висловлювань