Так вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Історія зі зміною керівника державного ГарПоку через небажання виконувати незаконні телефонні вказівки щодо вибіркових виплат виробникам "зеленої" енергії показова. Цей кейс демонструє, що правила гри можуть змінюватися залежно від інтересів влади", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Експерт у цьому контексті зазначив, що використання інструменту "телефонного права" та повна відсутність юридичних обґрунтувань під рішення вибіркових виплат ВІЕ-генерації – це порушення фундаментальних засад правової держави.

"Які інтереси не переслідували б у ВП, у цій ситуації всі залишилися в програші. Історія вже набула широкого розголосу і однозначно вплине на інвестиційний клімат в Україні. Влада дала чіткий сигнал нинішнім та майбутнім інвесторам про відсутність однакових правил для гравців ринку та абсолютну незахищеність інвестицій в Україні", - заявив Омельченко.

На думку директора енергетичних програм Центру Разумкова, найкращий вихід із ситуації - відновлення принципу верховенства права шляхом оплати боргів усім "зеленим" інвесторам "незалежно від політичної доцільності та особистих переваг". А також презентація учасникам ринку реального плану щодо вирішення питань заборгованостей на ринку.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадаємо, 13 листопада уряд заблокував виплату боргів перед "зеленими" інвесторами із коштів цільових "зелених" єврооблігацій під державні гарантії.

Кошти було виплачено всім юридичним особам за винятком компаній групи ДПЕК, яку керівництво ДП та держбанку в ручному режимі видалили з платіжних доручень.

Інвестиційна компанія Dragon Capital повідомила, що політична дискримінація окремих компаній при виплаті коштів цільових "зелених" єврооблігацій підриває довіру інвесторів до уряду України та призведе до негативної реакції на боргові зобов'язання українських компаній.