Про це пише РБК-Україна з посиланням на висновки міжнародних аналітичних агентств Redd CEEMEA і Debtwire.

"Платежі повинні проводитися на пропорційній основі всім виробникам ВДЕ. Будь-які інші операції або дії, що не передбачені або порушують законодавчі положення з боку "Гарантованого покупця", а також посадових осіб Міністерства енергетики та Кабінету Міністрів України, які призведуть до неплатежу або непропорційної оплати, будуть порушенням закону та кримінальним злочином", - пише Debtwire.

Видання зазначає, що ситуація також є порушенням зобов'язань перед інвесторами в облігації, виробниками ВДЕ, а також умов Меморандуму (між урядом і виробниками).

"Це також є серйозною шкодою для української інвестиційної привабливості та довіри до державних емітентів облігацій. Втручання держави в діяльність державного "Гарпоку" та "Ощадбанку" демонструє, що ринкові механізми в Україні не працюють, і їх замінює непрозоре втручання та ручне регулювання", - зазначає Debtwire.

Водночас у REDD CEEMEA припускають, що відмова погашати заборгованість за вироблену енергію за "зеленим" тарифом лише перед одним виробником ДТЕК ВДЕ може бути викликана бажанням влади мати важелі впливу на власника компанії.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Такий виборчий та ручний підхід можна розглядати лише як тиск на бізнес з боку держави, спроби здирництва та політичну корупцію", - резюмували в Debtwire.

Як повідомлялося, 13 листопада уряд заблокував виплату боргів перед "зеленими" інвесторами із коштів цільових "зелених" єврооблігацій під державні гарантії.

15 листопада виплати отримали всі компанії, крім однієї компанії - ДТЕК ВІЕ.

ДТЕК повідомив західних кредиторів про дискримінаційні дії українського уряду і зажадав провести розслідування махінацій при розподілі коштів єврооблігацій.

Інвестиційна компанія Dragon Capital повідомила, що політична дискримінація окремих компаній при виплаті коштів цільових "зелених" єврооблігацій підриває довіру інвесторів до уряду України та призведе до негативної реакції на боргові зобов'язання українських компаній.

В аналітичному звіті інвестиційної компанії Concorde Capital йдеться, що спроба влади тиснути на ДТЕК невиплатою єврооблігацій є необдуманим рішенням і матиме негативні наслідки для України на зовнішніх фінансових ринках.