Однією з істотних причин невиправданого постійного збільшення зростання тарифів на послуги ЖКГ, що відбувається щодня, є домовленості з МВФ, в рамках яких від України вимагають орієнтуватися на ринкову кон'юнктуру, відмовляючись від державного регулювання.

Характерний такий приклад-черговий таємний меморандум уряду з фондом, підписаний нещодавно, за яким Київ бере на себе нові кабальні зобов'язання.

Згідно з ним, вартість тарифів на блакитне топлІво для населення різко зросте з травня 2022 року, бо вони повинні будуть повністю відображати витрати компаній на надання послуг, включаючи капітальні вкладення. Ще один важливий аспект: від 50 до 100 відсотків палива, що видобувається держпідприємством «Укргазвидобування», повинні будуть продаватися на енергетичній біржі. Зараз цей газ продається» Нафтогазу " як материнській структурі. І вже "Нафтогаз" продає його постачальникам газу-облгазам, газзбутам, при цьому забезпечуючи пільгову ціну. Відповідно, впровадження таких правил означатиме доступ до державного палива для всіх приватників на ринкових умовах, що вже автоматично сильно збільшить витрати для кінцевих споживачів. І якщо в 2022 р певний обсяг ще можна буде забирати для забезпечення населення, то в 2024 році передбачається виключно продаж на біржі.

Це, по суті, ні що інше як експропріація народного надбання на користь газової олігархії і наближених до них чиновників. Адже його можна і потрібно використовувати на потреби населення, не створюючи, таким чином, умов для вибухового зростання вартості послуг ЖКГ.

Крім того, важливо, що витрачання державних коштів «Нафтогазом» здійснюється непрозоро і схильне до чималих корупційних витрат. Так сталося, наприклад, із коштами Кабміну грошей на закупівлю газу, його для опалювального сезону, наданих на початку жовтня. Йдеться про чималу за мірками країни суму - 20 млрд грн (запитували 48 млрд), за які можна придбати 40 млн кубометрів газу. Однак, виходячи з офіційних даних Укртрансгазу, з 3 жовтня і до теперішнього часу закачування газу в підземні сховища не проводилася. Засоби просто таємничим чином "розчинилися". Державна компанія з одного боку запевняє, що газу вистачає, а з іншого — чекає наступного траншу для закупівлі «відсутніх» обсягів. Ось і в Меморандумі з МВФ Україна обіцяла поповнити додатково казну» Нафтогазу " на 19 млрд грн., знову ж таки з метою закупівлі палива. У наявності непрофесіоналізм топ-менеджменту, оновлення якого навесні поточного року не принесло ніяких поліпшень ефективності компанії.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Щоб виправити незавидне становище, в якому знаходиться енергетика країни, потрібно переглянути співпрацю з МВФ, що використовує фінансову залежність України, щоб і далі просувати проолігархічні ініціативи, що вганяють значну частину населення в убогість. Також пора навести реальний порядок в енергетиці, почавши з аудиту «Нафтогазу» — країна повинна знати стан стратегічного держпідприємства, розуміти, як його роблять збитковим. Зрештою, Україні доведеться домовлятися з Росією про прямі поставки палива за фіксованою ціною, яка не буде схильна до «ринкових» коливань, припинивши «реверсну» профанацію. В іншому випадку нормальне функціонування енергетичної системи під загрозою, що продовжить позначатися на громадянах самим негативним чином.

Редакція може не погоджуватися з думкою автора і не несе відповідальності за викладені ним думки і факти.