Про це заявив генеральний директор ДТЕК ВДЕ Маріс Куницкис у програмі "Свобода слова Савіка Шустера".

«Ми, які перші тут побудували станції, залучаючи Європейські зелені облігації, ми свої гроші не отримали. Звичайно ж, весь цей тиждень я провів на дзвінках від наших бондхолдерів або власників облігацій. Я пояснював їм, що відбувається. А пояснити Я не можу, тому що у мене у самого немає відповіді", - сказав Куницкис.

Він додав, що ДТЕК ВДЕ стала першою в Україні приватною компанією, яка випустила "зелені" єврооблігації і вклала залучені з них кошти в українську економіку.

Зокрема, базуючись на обіцянках уряду, ДТЕК ВДЕ інвестувала в українську економіку понад 1 млрд євро.

Куніцкіс підкреслив, що уряд цілий рік вів переговори з інвесторами в "зелену" енергетику і давав гарантії, що заборгованість за "зелену" електроенергію буде погашена перед усіма інвесторами в ВДЕ без винятку.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Для нас саме незрозуміле-чому в одну ніч, коли цілий рік ми про все це говоримо на різних рівнях, включаючи і на урядовому, виявляється, що хтось говорить стоп, і нам потрібно почекати, і нам потрібно ще подумати, що робити далі з цими грошима», – підсумував він.

Нагадаємо, 13 листопада уряд заблокував виплату боргів перед "зеленими" інвесторами з коштів цільових "зелених" єврооблігацій під державні гарантії.

15 Листопада виплати отримали всі компанії, крім однієї компанії – ДТЕК ВДЕ.

ДТЕК повідомив західним кредиторам про дискримінаційні дії українського уряду і зажадав провести розслідування махінацій при розподілі коштів єврооблігацій.

Світові ринки відреагували падінням котирувань українських цінних паперів і підвищенням ризику дефолту країни на 20%.

Інвестиційна компанія Dragon Capital повідомила, що політична дискримінація окремих компаній при виплаті коштів цільових «зелених» єврооблігацій підриває довіру інвесторів Уряду України і призведе до негативної реакції на боргові зобов'язання українських компаній.