Про це пише портал Фром юа. Публікуємо матеріал без коментарів та ремарок. Редакція не несе відповідальності та не перевіряє дані, надані та опубліковані сторонніми інформаційними ресурсами.

І це не дивно, адже Кривий Ріг – потужне промислове місто, підприємства якого щорічно заробляють мільярди гривень та забезпечують мільйонні надходження до бюджету. Та через діяльність псевдоактивістів компанії постають перед загрозою закриття. Хто і як під гаслом захисту довкілля «кошмарить» бізнесменів? З’ясували журналісти.

Одне з найбільших підприємств Кривого Рогу – ТОВ «Рудомайн» – потрапило під приціл так званих екоактивістів, зашкварних блогерів та інших сумнівних осіб, за якими тягнеться кримінальний шлейф. Вони підбурюють місцевих мешканців на різноманітні акції, основною вимогою яких є закриття виробництва.

16 жовтня у Кривому Розі близько 200 працівників підприємства вийшли на мітинг, аби відстояти свої робочі місця. Туди ж так звані «куратори» привели й власну групу підтримки, провокуючи місцевих жителів на конфлікт із робітниками та перетворивши подію на суцільний балаган.

У числі координаторів був помічений ексдепутат Дніпропетровської облради та Микола Колесник, відомий у певних колах під прізвиськом «Тайсон». Цікаво, що за своєї депутатської каденції Колесник сам підтримав виділення земельної ділянки під розміщення кар’єру «Південний».

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

А наразі, за інсайдерською інформацією, «Тайсон» має намір балотуватися на посаду міського голови Кривого Рогу.

Завзятою боротьбою із промисловими гігантами заробляє й ГО «Міжрегіональне бюро екологічного захисту» (ГО «Мірбез»). Цю організацію очолює скандальна експрацівниця Екологічної прокуратури Василина Нікульнікова, а поруч із нею «засвітилися» ще кілька відомих у місті персонажів із сумнівною репутацією.

Так звані активісти, під гаслом захисту довкілля, спонукають довірливих криворіжців колективно позиватися до суду на великі підприємства – зокрема, на ТОВ «Рудомайн» та інші. При цьому псевдоекологи обіцяють «захищати» права місцевих мешканців і представляти їх на судових засіданнях – звісно ж, не безкоштовно.

Виникає цілком слушне запитання: хто саме стоїть за організованим рекетом підприємства? І які інтереси насправді вони відстоюють?

На думку експертів, є дві можливі версії пояснення такої підозрілої активності – політична та економічна. Згідно з першою, чорна кампанія проти підприємців – лише засіб політичного піару, інструмент для створення певній особі іміджу непримиренного «борця за екологію».

Друга версія – більш прозаїчна: земельна ділянка, на якій знаходиться кар’єр, дуже приваблює конкурентів. Тож останні просто намагаються віджати ласий шмат території. Прикриваючись захистом інтересів місцевих жителів.

Що ж робити простим мешканцям, які дійсно вболівають за стан довкілля? Слід чітко розуміти, що дії, на які їх провокують тіньові куратори, призведуть лише до можливого закриття підприємств, втрати сотнями працівників роботи й доходу та недоотримання мільйонних податків бюджетом. Що, своєю чергою, негативно позначиться на добробуті всіх криворіжців.

Адже те, що відбувається зараз, аж ніяк не нагадує цивілізований діалог із висуненням конструктивних пропозицій та аргументів, які дійсно покликані змінити екологічну ситуацію в місті на краще.