Перший заступник міністра МВС Євгеній Єнін на своїй сторінці у Facebook розповів про успіхи правоохоронних органів у боротьбі з підробкою сертифікатів про вакцинацію.

За його словами, протягом минулого тижня було розпочато 172 кримінальних провадження за фактами підробки результатів ПЛР-тестів, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. 22 справи за виявленими раніше правопорушеннями вже передані до суду.

В рамках боротьби з підробкою документів та поширенням COVID-19 правоохоронці провели 13 обшуків у «друзів коронавірусу» у Дніпропетровській, Житомирській, Харківській, Закарпатській, Миколаївській областях та у Києві.

«Троє медичних працівників потрапили під пильне око правоохоронців. В їхніх кабінетах провели обшуки. Також навідалися до туристичного агентства у Харкові, яке пропонувало отримати підробні ПЦР-тести. В цілому, вилучено 61 підроблених ПЛР-тестів, 54 свідоцтв про вакцинацію та сертифікатів. В одному з випадків ділки просто пропонували свої послуги в коментарях в Інстаграм. Ну, і звичайно, відповіли на таку пропозицію наші правоохоронці. Як виявилося, шукав клієнтів звичайний приватний підприємець і діяв за попередньою змовою з сімейним лікарем «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Ужгородської міської ради. За 2 700 грн. пропонували підробити сертифікат і навіть із можливістю внесення його в «Дію». Тепер, на час суду матимуть хвилину, щоб подумати над своїм вчинком», – розповів про деталі деяких справ Євгеній Єнін.

Також перший заступник міністра повідомив, що шахраї часто використовують Telegram для пошуку «клієнтів», тому правоохоронці активно спостерігають за цією платформою.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Зокрема, у Харкові зловмисники через месенджер продавали паперові довідки про негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, який начебто був зроблений ТОВ «ОН Лаб». Всіх учасників цієї справи затримали та повідомили про підозру.

«Кому відомі факти підробки – звертайтеся. Винних знайдемо і притягнемо до відповідальності», – резюмував Єнін.