ДП "Гарантований Покупець" закрив для України можливість залучення дешевих кредитних коштів у зв'язку з тим, що дискримінаційним способом заблокував виплату боргів за вироблену електроенергію компанії ДТЕК ВДЕ.

"Те, що відбувається навпаки закриє ринок для нових інвестицій в зелену енергетику. Так, дійсно, в даний момент ДТЕК ВДЕ не отримала не однієї копійки з цих залучених облігацій "Укренерго". Тобто ми залишилися єдиними, кому не заплатив "Гарантований Покупець". 3 млрд. грн», - сказав Куніцкіс.

Він зазначив, що компанія залучала міжнародне фінансування для своїх проектів, випускала перші «зелені» єврооблігації в Україні.

"Гроші з цих бондів пішли на фінансування цих проектів. І практично Ми були ті, які створювали хороше правильне середовище для залучення зелених інвестицій в зелену енергетику – своїми проектами і своїм прикладом», - сказав гендиректор.

У той же час він зазначив, що від держави і держпідприємства «гарантований покупець» компанія не отримує ніяких виразних пояснень і причин затримки платежу.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«На жаль, влада не розуміє, що навіть такий маленький прецедент, який стосується тільки однієї компанії, за собою тягне дуже великий ланцюг подій. "Недовіра інвестору", - сказав Куніцкіс.

Він додав, що компанія отримує масові дзвінки і прохання інвесторів пояснити чому гроші, які дали під фінансування лише проектів ВДЕ задіяні в незрозумілих схемах.

«Це знижує рейтинг ІНВЕСТ-клімату в Україні і один такий прецедент може вплинути не тільки на нас, він вплине на всю галузь відновлюваної електроенергії, оскільки кредити будуть недоступні або вони будуть недоступні за дуже дорогими відсотками», - підсумував Куніцкіс.

За його словами, влада фактично зупиняє інвестиції в зелену енергетику України.

Нагадаємо, 13 листопада уряд заблокував виплату боргів перед "зеленими" інвесторами з коштів цільових "зелених" єврооблігацій під державні гарантії.

15 Листопада виплати отримали всі компанії, крім однієї компанії - ДТЕК ВДЕ. Борг становить 3,04 млрд грн.

ДТЕК повідомив західних кредиторів про дискримінаційні дії українського уряду і зажадав провести розслідування махінацій при розподілі коштів єврооблігацій.

Світові ринки відреагували падінням котирувань українських цінних паперів і підвищенням ризику дефолту країни на 27%.