За вересень-жовтень 2021 року Київський електровагоноремонтний завод (КЕВРЗ) та Львівський локомотиворемонтний завод (ЛЛРЗ), які є підприємствами АТ "Укрзалізниця", в рамках корупційної схеми провели закупівлі товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) за цінами, що вищі за ринкові на 28-42%.

Постачальниками та учасниками корупційної схеми стали компанії: Білоцерківський завод "Трібо", "Зростання", "Тепсіс", "Атор", "Еліпа", "Локмотив сервіс", "Іст лоуд", "Укрпромвпровадження".

Про це повідомляє інтернет-видання Українські новини.

Не рятує "Укрзалізницю" від корупційних схем й внутрішня служба безпеки. Діючий на березень 2021 року директор Офісу безпеки "Укрзалізниці" Ясельський М.І. направив доповідну записку, в якій прямо зазначив, що у закупівлі гальмівної колодки вбачаються суттєві ризики у вигляді збитків УЗ як мінімум на суму 1,4 млн гривень. На доповідну не звернули увагу та угоди з постачальником ТОВ "Білоцерківський завод "Трібо" не розірвали.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Вищезгадані переплати є лише часткою загальної корупційної картини на "Укрзалізниці". У непрозорих закупівлях беруть участь усі локомотивні заводи держпідприємства. І, незважаючи на численні кримінальні провадження та розслідування, учасників корупційних схем не було звільнено з посад.

Лише втручання в ситуацію членів Міжфракційного депутатського об'єднання "За техногенну та екологічну безпеку у паливно-енергетичному комплексі, залізничному та трубопровідному транспорті України" під головуванням народного депутата Сергія Шахова допомогло звільнити корупціонера. З посади звільнили першого заступника гендиректора Київського електровагоноремонтного заводу Пишняка С.П., підозрюваного у злочинному використанні службового становища для реалізації корупційних схем на заводі.

У рамках розслідування кримінального провадження №42021000000002185 готуються підозри учасникам корупційних схем на підприємствах "Укрзалізниці".

Керівництво УЗ направило на КЕВРЗ та ЛЛРЗ фахівців з внутрішнього аудиту та офісу безпеки "Укрзалізниці" для встановлення обсягів завданих збитків Акціонерному товариству.