Як повідомляє Центр інформації УПЦ Меморандум передбачає всебічне співробітництво українських та сербських науковців в області науково-дослідної та інформаційно-видавничої діяльності, включаючи обмін інформацією та професійним досвідом в сфері вивчення афонської спадщини, дослідження історії Афону, афонських рукописів, стародруків, архівних матеріалів та здійснення проектів в галузі археографії та бібліографії.

Серед пунктів підписаного Меморандуму передбачена допомога у пошуку рукописів, історичних документів та архівних матеріалів, що стосуються Афону, проведення конференцій, виставок, що відображають історичний процес, пов'язаний з діяльністю сербських та українських ченців у монастирях Афону, спільні наукові дослідження, публікації статей, книг та монографій.

В ході проведених переговорів між керівництвом Міжнародного інституту афонської спадщини та Архіву Сербської Православної Церкви досягнуто домовленість про організацію спільної українсько-сербської наукової експедиції на Святу Гору Афон для роботи в архівах та бібліотеках афонських монастирів з метою пошуку та дослідження джерел, які стосуються багатовікової історії і спадщини української і сербської присутності на Афоні.

Під час відвідин Архіву Сербської Православної Церкви українські вчені ознайомились з його роботою та документами з архівних фондів. Зокрема, були надані для ознайомлення документи, які стосуються сербського афонського монастиря Хіландар, в якому подвизались, окрім сербських ченців, також і вихідці з українських земель, а сам монастир протягом своєї багатовікової історії мав інтенсивні духовно-культурні зв’язки з українськими монастирями та церковними і культурними діячами України.

У будівлі одного з найстаріших сербських духовно-навчальних закладів - Семінарії святого Арсенія Сремаца у Сремських Карловцях Сергій Шумило провів презентацію книг про українських подвижників на Афоні та репресоване духовенство в Україні часів комуністичного терору. Представлені комплекти книг він передав у дар для бібліотек Карловацької семінарії, Белградського університету, Архіву СПЦ та інших установ.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як повідомлялося раніше, у липні Міжнародний інститут афонської спадщини підписав Меморандум про співробітництво з Національним центром рукописів Грузії ім. Корнелія Кекелідзе.