Про це він розповів у програмі «Романенко. Бесіди».

Передусім гість програми зазначає, що погляди Гоббса доволі сильно визначила його ж епоха. Зокрема, каже він, йдеться про моральний авторитет католицької церкви, саме вона визначала порядок взаємодії на міжнародній арені, чого тепер не спостерігається.

Загалом же, розповідає Павло Щелін, Гоббс вважав, що елементи державного механізму, тобто громадяни, не мають думати над тим, як вони взагалі там опинилися. «Інакше суспільство перебуває у стані тієї самої «війни всіх проти всіх». Щоб цього не сталося, суспільство треба заморозити», - пояснює він. Окрім цього, додає експерт, для англійського мислителя нормою було урізане розуміння людської природи, яка зводиться лише до страху.

Далі Павло Щелін розповів про результати розвитку політичної думки, до яких призвела ця теорія. «Після Гоббса взяла гору ідея: саме держава має стати посередником між утопічним проєктом та активістами, які реалізують його», - підсумовує він.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Щелін розповів, що до 16 століття держава не ставила собі амбітних завдань.