Про це він розповів у програмі «Романенко. Бесіди».

Передусім гість програми зазначає, що погляди Гоббса доволі сильно визначила його ж епоха. Зокрема, каже він, йдеться про моральний авторитет католицької церкви, саме вона визначала порядок взаємодії на міжнародній арені, чого тепер не спостерігається.

Загалом же, розповідає Павло Щелін, Гоббс вважав, що елементи державного механізму, тобто громадяни, не мають думати над тим, як вони взагалі там опинилися. «Інакше суспільство перебуває у стані тієї самої «війни всіх проти всіх». Щоб цього не сталося, суспільство треба заморозити», - пояснює він. Окрім цього, додає експерт, для англійського мислителя нормою було урізане розуміння людської природи, яка зводиться лише до страху.

Далі Павло Щелін розповів про результати розвитку політичної думки, до яких призвела ця теорія. «Після Гоббса взяла гору ідея: саме держава має стати посередником між утопічним проєктом та активістами, які реалізують його», - підсумовує він.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Щелін розповів, що до 16 століття держава не ставила собі амбітних завдань.