Зеленський в останні тижні все частіше використовує мілітаристську риторику у своїх виступах. За його словами, українська армія-найкраща в світі і готова дати відсіч всім ворогам. Вторить йому і головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, який назвав ЗСУ однією з провідних армій світу. Можливо, нашій владі дуже вже лестить, що видання Global Firepower поставило українську армію на 25-е місце в своєму рейтингу за 2021 рік. І на цьому тлі Зеленський уявив себе Наполеоном, повідомляє 112.ua.

Але поспішимо розчарувати Володимира Олександровича. Згідно з цим рейтингом, яким так хвалиться влада, ЗСУ в 2011-2014 рр.розташовувалися на 21-му місці в світі. Тобто багатомільярдні вливання не тільки не допомогли, а й зробили нашу армію слабшою. Настільки, що ми змушені випрошувати у західних кураторів хоч якісь озброєння, бо свої за ці роки ми вдало розпродали.

Для визначення рейтингу PowerIndex використовують 50 факторів, які ґрунтуються на військовій потужності, фінансах і матеріально-технічних можливостях. Тому цей рейтинг можна назвати одним з найбільш об'єктивних у своєму роді. І він показує, що місце нашої армії якраз між такими "потужними" країнами, як Таїланд і В'єтнам.

Як же так, вигукнуть зелеботи, адже Україна стільки вливає в ЗСУ! А все просто: далеко не всі гроші доходять до армії, осідаючи в кишенях корумпованих чиновників.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Головна проблема ЗСУ-гостра нестача особового складу. У всіх підрозділах не вистачає від 40 до 70% від штатного розпису. Бійці не хочуть перепідписувати контракти. Причина і в фінансах, і у ставленні офіцерів до солдатів. Як писала "Країна", мотивація у більшості контрактників "нижче плінтуса", і про який-небудь патріотизм і бажання воювати не йде й мови. Трапися зараз справжня маневрена війна, до якої нібито готовий Зеленський, - і українська армія знову опиниться в тій же ситуації, що і в 2014 році, коли необстріляні офіцери не знали, що робити, а рядові не горіли бажанням воювати. Так ситуацію описують самі офіцери і солдати ЗСУ.

Причому ситуація почала посилюватися в останні пару років. Ось результат непрофесійної політики Зеленського та його гастролерів у керівництві ЗСУ.

На наступний рік Зеленський обіцяє витратити на оборону понад 320 млрд грн, що в перерахунку складе близько 12 млрд дол. Питання: де він збирається взяти ці гроші, якщо більше половини держбюджету-це борги? Всі розуміють, що це нереалістичні цифри. Верховний головнокомандувач просто бреше і армії, і всім українцям. Бреше, намагаючись приховати розруху.

Зеленський остаточно довів країну до ручки і зруйнував все, що почав трощити його попередник. Ми зараз в гіршому становищі, ніж до конфлікту на Донбасі. І з цією купою проблем Зеленський ще й виклик Путіну кидає. Як би це не вилізло всім нам боком. А з такою владою це цілком можливо.

Володимир Шамін

Редакція може не розділяти думку автора висловлювань