Це привід ще раз згадати про одну з найбільших планетарних катастроф, яка сталася з вини людей. А також подякувати усім учасникам ліквідації та віддати шану тим з них, кого вже немає серед нас, - написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий

"На їх честь у Чорнобилі біля місцевої пожежної частини встановлено пам`ятник "Тим, хто врятував світ". За весь час у ліквідації наслідків катастрофи взяли участь понад 600 тисяч мешканців колишнього Радянського союзу. Найстрашніше, що цифра приблизна - адже будь-які офіційні дані щодо цього приховувалися радянським керівництвом", - сказав Яловий.

За його словами, точні цифри теж є. Так за останні 10 років кількість зареєстрованих державою ліквідаторів з 276 327 осіб скоротилася до 181 149. 95 тисяч 178 осіб (34,44 %) - померли. Тобто за цей час пішов з життя майже кожний третій учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Як зазначив Костянтин Яловий, Чорнобильську катастрофу визнано наймасштабнішою ядерною аварією в історії людства. За Міжнародною шкалою ядерних подій їй привласнили 7-й рівень небезпеки. З того часу 7-й рівень присвоїли лише аварії на АЕС “Фукусіма-1” у Японії, яка сталась у 2011 році внаслідок землетрусу.

"Від наслідків аварії на ЧАЕС постраждали мільйони людей. Це - лише офіційно зареєстровані випадки. Дезактивувати Чорнобильську зону після катастрофи 1986 року повністю неможливо. Вона забруднена елементом плутоній-239, період напіврозпаду якого становить понад 24 тисячі років", - розповів Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Він додав, що на території яку люди зробили неможливою для проживання власного виду, без масової присутності людей почала відновлюватися природа. Через 35 років після катастрофи, Зона відчуження перетворилася на унікальний заповідник. Тут живуть близько 400 видів тварин, птахів і риб, 1200 видів флори, 60 з яких занесені в Червону книгу України, а 20 є рідкісними.