Рішення про списання залізничних вагонів за віком коштуватиме 2 млрд доларів щорічних збитків для держави. Про це написав народний депутат Муса Магомедов у колонці для Мінпрому.

"Ця ідея не тільки не має під собою виразного економічного обґрунтування, але і її реалізація може призвести до масштабних збитків для національної економіки.

Якщо допустити, що завтра даний наказ набуде чинності, то доведеться в один момент списати 75 тис вагонів. Серед них виявиться 63% всіх піввагонів, наявних в країні, і 100% всіх зерновозів», - написав Магомедов.

Він нагадав, що піввагони є основним транспортним засобом для перевезення залізницею вантажів ГМК, а зерновозами переважно постачається продукція на експорт. І в разі прийняття Мінінфраструктури рішення про списання вагонів за віком, перевезення залізницею будуть заблоковані, а експортери втратять контракти і змушені будуть призупинити роботу.

"Без роботи залишаться сотні тисяч українців, держава втратить десятки мільярдів податкових надходжень, а моногорода, залежні від експортних підприємств, опиняться на межі виживання прямо в розпал опалювального сезону, коли муніципальна економіка найбільш вразлива. За оцінками, загальні збитки економіки складуть мінімум 2 млрд дол на рік», - повідомив Магомедов.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

За його підрахунками, на те, щоб побудувати необхідну кількість нових вагонів замість списаних, буде потрібно не менше 5 років, за які вітчизняні експортери повністю втратять свої позиції на світових ринках, а втрати економіки будуть обчислюватися сотнями мільярдів гривень.

"Не можна приймати рішення, не прорахувавши його наслідків. Інакше справа може обернутися катастрофою, як, наприклад, втратою 10 млрд дол протягом п'яти років через бажання чиновників будь-що - будь дати заробити вагонобудівникам на шкоду багатьом іншим галузям», - підсумував Магомедов.

Як відомо, МІУ підготувало проект наказу, за яким вантажні вагони будуть списуватися не виходячи з технічного стану, а виключно на підставі нормативного віку. Програма оновлення парку буде проходити в рамках проекту " велике будівництво на УЗ», а вартість її складе більше 100 мільярдів гривень. МІУ навіть підготувало Меморандум: його підписантами мають стати Укрзалізниця, низка банків, які братимуть участь у кредитуванні УЗ та вагонобудівні вагони.

У свою чергу понад 200 українських найбільших підприємств та асоціацій підписали Антимеморандум, і закликали відомство не списувати вагони за радянською «віковою» схемою, адже вона спричинить дефіцит рухомого складу.

Також представники найбільших українських асоціацій та громадських об'єднань звернулися з відкритим листом до президента Володимира Зеленського та закликали його скасувати наказ МІУ, адже він загрожує економічній безпеці України.