Не так давно блогер Анатолій Шарій оприлюднив інформацію, що сім'я депутата від «Слуги народу», заступника Голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей Руслана Горбенка веде торговельну діяльність з непідконтрольною частиною Луганщини, поставляючи автомобільні шини для «МДБ ЛНР». Втім, даний випадок-далеко не єдиний, коли наближені до Зе-команди політики і бізнесмени мають активи на анексованих територіях, наповнюючи своїми податками бюджет РФ. Повідомляє портал for.ua.

Ряд українських олігархів і великих бізнесменів безкарно ведуть бізнес в окупованому Криму. Багато країн світу наклали санкції і ембарго на торгівлю з Кримом. У 2015 році Кабмін заборонив торгівлю з Кримом до дня повернення його під суверенітет України. Закон діє і сьогодні. Проте, українська влада закриває на це очі, адже йдеться про» свої " гаманці – бізнесменів, які фінансують режим.

Кримський бізнес Василя Хмельницького

Василь Хмельницький-великий бізнесмен, займається будівництвом і IT, входить в топ - 50 списку «Форбс» зі статком 310 млн доларів. Співвласник київського аеропорту "Жуляни" і депутат п'яти скликань Верховної Ради.

Хмельницький, крім красивої вивіски представника IT-індустрії, має куди більш прозаїчні бізнеси. Він виступає співвласником декількох активів Іркутської нафтової компанії (ІПК) в Росії. Наприклад, ліцензіями на Аянську ділянку і аянське газове родовище володіє» дочка " ІНК-Компанія Інк-Нафтогазгеологія, серед власників якої офшор TKB Pacific Worldwide Oil Limited. Зі звітності компанії випливає, що з 2015 року кінцевим бенефіціаром офшору є Василь Хмельницький.

Популярні новини зараз
Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Компанії, пов'язані з Хмельницьким, будували величезний житловий комплекс "Жигулина Роща" і ТРК Meganom в Сімферополі. Мова про компанії "Столична КОМЕРЦІЙНА ГРУПА" і "Кримська девелоперська компанія", які зареєструвалися в російському реєстрі після анексії, а серед їхніх прямих засновників була кіпрська компанія Хмельницького Ukrainian Property Development (UPD) Holdings Limited. Журналісти за даними реєстрів змогли довести, що Хмельницький володів «Жигулиной Гаєм» і ТРК Meganom як мінімум до 2018 року, а згідно з деякими даними, володіє ними досі.

"Російська газета" писала, що на будівництво в Криму йшли гроші не тільки компанії-забудовника, а й кримського бюджету. За держрахунок оплатили комунікації, Будівництво адміністративних та соціальних будівель ЖК «Жигулина Роща».

У жовтні 2018 року призначена Росією адміністрація Сімферопольського району купила у «столичної комерційної групи» квартиру «для громадян з числа реабілітованих народів Криму» за 2,4 млн рублів, близько 37 тисяч доларів за тодішнім курсом.

З 2017 року «Кримська девелоперська компанія» (з офісом в Сімферополі) уклала три державні контракти з російськими структурами півострова на 14 млн рублів. Найбільший з них — на 13,7 млн рублів ($236 тисяч за курсом 2017 року) — з російським національним комерційним банком, який з 2014 року перебуває під санкціями і ЄС, і США. "Кримська девелоперська компанія" здала банку в оренду нежитлові приміщення.

Оскільки ЄС заборонив європейським компаніям інвестувати в нерухомість і розвивати інфраструктуру в Криму, офшорам Хмельницького довелося передати акції компаній-забудовників підставним особам з числа росіян.

«У світі немає кращого місця, ніж Україна, і кращого часу, ніж зараз, щоб починати власний бізнес і заробляти гроші», — писати на своїй фейсбук-сторінці український бізнесмен Василь Хмельницький. Дійсно, у Хмельницького справи в Україні йдуть дуже добре. Цього року він за безцінь отримав територію заводу "Більшовик" під забудову.

Втім, у Криму бізнесмен теж непогано себе почуває, адже знайшов спільну мову з окупаційною владою півострова.

Кримські патріоти Гереги

Не менш кричущим є діяльність найбільшого рітейлера "Епіцентр" Олександра і Галини Герег. Вони перереєстрували свою компанію в Криму за російським законодавством. "Епіцентр" функціонує під вивіскою «Новацентр» і таких гіпермаркетів налічується 4. Розташовані вони в Сімферополі і Севастополі, а загальний прибуток налічує не менше 300 млн рублів на рік.

Через офшорну компанію на Кіпрі Edlagor Enterprises Limited Гереги спільно з Олегом Воротним заснували фірми "Русстрой к" і "Руслайн Ко" в травні 2014 р Воротний – російський-партнер Герег. Станом на поточний рік є засновником «Руслайн Ко», яка ділить офіс з власником «Новацентром» «Русбуд к». Знаходиться він не де-небудь, а в місті Пушкіно під Москвою.

Фірма Герег» Руслайн Ко " є однією з найбільших платників податку на власність до бюджету анексованого Севастополя.

Цього року, після зливу документів Pandora Papers, стало відомо, що Гереги є власниками п'яти кіпрських компаній - через мережу офшорів, зокрема через два фонди, Fundationsanstalt і Gold Taurus Stiftung. Така структура кіпрських компаній дозволяла уникати декларування. Обидва фонди не вказані в декларації нардепа, як і дві з п'яти кіпрських компаній – Samelio Holdings Limited і Edlagor Enterprises Limited.

Остання якраз і володіє найбільшою мережею "Новацентр К".

"Новацентр" позиціонує себе як патріот Росії. У магазині продають сувеніри з характерною символікою і вітають кримчан з російськими державними святами, наприклад з днем захисника Вітчизни.

До речі, в самому "епіцентрі" всередині України безперешкодно продаються такі цікаві товари як» вобла Астраханська «і» ікряна камбала далекосхідна", що означає їх постійний імпорт з РФ.

Після оприлюднення цієї інформації НАЗК заявила, що перевірить Герег на предмет незаконного бізнесу в Криму, але результатів перевірки немає досі.

При цьому Гереги користуються прихильністю чинної української влади. "Епіцентр «отримував ексклюзивні права на роботу під час карантину, Зеленський особисто піарився на поставках засобів захисту навесні 2020 року, а продавали їх потім в»епіцентрі". Сам депутат Алесандр Герега входить в депутатську групу» за майбутнє", яка є партнером монобільшості і регулярно дає голоси за важливі для Банкової законопроекти.

Карають в Україні тільки опонентів Зеленського

Президент Володимир Зеленський ще в лютому поточного року пообіцяв карати тих, хто здійснює бізнес на непідконтрольних територіях, у тому числі через механізм санкцій, оскільки такі дії розглядаються загрозою національній безпеці.

Втім, влада не поспішає розслідувати діяльність українських бізнесменів в ОРДЛО і Криму. Депутат від "Слуги народу" поставляє шини бойовикам, депутат групи олігарха Коломойського володіє мережею гіпермаркетів в окупованому Криму, а великий київський забудовник зі зв'язками на Банковій продає окупаційній владі Криму квартири – і це не цікавить ні СБУ, ні РНБО. Все пояснюється серйозною близькістю до влади, яка дозволяє порушувати закони скільки завгодно і без наслідків.

Це очевидні подвійні стандарти-політикам, бізнесменам опозиційної спрямованості "шиють «кримінальні справи, в ручному режимі керуючи правоохоронними органами, а» своїм «дають» зелене світло" на фінансування тероризму.

Так, лідеру ОПЗЖ Віктору Медведчуку закидають державну зраду тільки на підставі незрозумілих записів, де тільки лише обговорюється питання поставок вугілля з непідконтрольних територій. Хоча в той момент підприємства, з яких йшла поставка, були під українською юрисдикцією, платили податки до Києва. Те, що Медведчук був кінцевим бенефіціаром угод по вугіллю, абсолютно не доведено, але достатньо, щоб тримати його під домашнім арештом.

Натомість правоохоронні органи навіть не спромоглися перевірити докази причетності низки бізнесменів до справжнісінького бізнесу на окупованих територіях. І поки ці бізнесмени фінансуватимуть режим Зеленського, СБУ і пальцем не поворухне.