Про це він розповів на своєму каналі «Толчок».

Як розповідає Олексій Толкачов, громадяни мають низькі зарплати, пенсії, коштів не вистачає буквально на новий одяг, але при цьому додруковувати ще гроші – не можна, оскільки це закінчиться інфляцією. «Як тільки в бюджеті утворюється дефіцит, є загроза, що Нацбанк або уряд запустять друкарський верстат», - зазначає він.

Отже, констатує футуролог, збільшувати кількості коштів у державній економіці надзвичайно небезпечно. Він пояснює, що поява нових грошей неминуче призведе до росту цін та загалом плутанини на ринку.

За словами експерта, йдеться про модель, побудовану на примітивній економічній формулі M=PQ, де М – кількість грошей, P – ціни, а Q – кількість товарів. «Таким чином, здавалося б, що всі товари, вироблені в економіці, помножені на їх ціни, утворюють весь обсяг ВВП, і гроші повинні відповідати цьому обсягу. Якщо грошей стає більше, а ми не робимо більше товарів, то різниця компенсується за рахунок лише цін», - розповідає Олексій Толкачов. Тим не менш, додає він, в оригіналі формула має трохи інший вигляд і це формула Фішера. За словами експерта, це MV = PQ, де V - це швидкість обігу грошей в економіці.

Футуролог підкреслює, що грошам не місце на полиці, вони повинні бути в обігу, кожна купюра має проходити велику кількість операцій за певний період часу, зокрема за 100 грн протягом року купується товарів на суму 100 тисяч грн. Як він зазначає, щойно в державі починається криза, цей показник знижується, а криза починається у тому разі, якщо не вистачає коштів. Водночас експерт додає, що гроші з держави ніде не йдуть, трильйон як був в обороті, так і є, але однієї миті його вже не вистачає.

Популярні новини зараз
Штрафи від ТЦК стануть масовими: скільки чоловіків опиняться в зоні ризику Пенсія за новими правилами: українці отримуватимуть виплати за бали Українці матимуть інтернет у відключення світла лише за однієї умови: "Якщо у них є..." Пенсіонерам "заморозять" виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ
Показати ще

За словами Олексія Толкачова, вся проблема в тому, що гроші зупинилися і вийшли з обігу, коли люди поклали їх у заначку, а не витратили на, наприклад, ринку нерухомості. Тоді, розповідає він, грошей не вистачає забудовнику, далі – будівельникам, підрядникам тощо. «Із зупинкою грошей в економіці настає параліч багатьох сфер. Хоча загальна кількість грошей залишається такою самою. Вкрай важливо керувати швидкістю обігу грошей в економіці», - підсумовує футуролог.

Як повідомляв Знай.ua, Толкачов розповів, де Україні взяти гроші для виплати безумовного основного доходу.

Також Знай.ua писав про те, що Толкачов розповів, чому ідею безумовного основного доходу поки що неможливо реалізувати в Україні.