Радник секретаря РНБО Павло Жовніренко заявив, що Україна вже має досвід відстоювання своєї території від РФ, і розповів детальніше про події 2003 року.

Про це він розповів у програмі Вадима Трюхана «Дипломатична кухня».

Як згадує гість програми, у 2003 році РФ будувала дамбу крізь острів Тузла, аби встановити там свій контроль. Тим не менш, підкреслює він, під час тієї кризи та загрози окупації Україна вчинила правильно і захистила свою територіальну цілісність.

Зокрема, розповідає Павло Жовніренко, тоді українська дипломатія заявила, що поставить вимогу зібрати Будапештський меморандум для переговорів, якщо РФ не зупиниться. «На острові Тузла відбулась та ситуація, яка не відбулася у Криму. Ми там показали силу і те, що ми володіємо інструментом впливу міжнародного права на цю ситуацію», - каже експерт. Окрім того, зазначає гість програми, тоді була не тільки юридична частина, але й інша: «Кулеметна черга з боку прикордонників поверх голів тих, хто будували дамбу. Ці два компоненти спрацювали».

Отже, констатує Павло Жовніренко, Україні вдалося захистити свою територію від окупації, продемонструвавши і юридичну перевагу, і силу, тому ворог відступив.

Популярні новини зараз
Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Червонописький заявив, що Росія прораховує опір українського народу.

Також Знай.ua писав про те, що Ялі розповів, за яких обставин у 2014 році війни на Донбасі можна було уникнути.