Посилення енергетичної незалежності України здатне позитивно вплинути на енергетичну безпеку Європи в цілому, але воно можливе лише за умови ефективного реформування галузі, синхронізації з європейською енергосистемою та розвитку зеленої енергетики.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву генерального директора ДТЕК Максима Тимченка під час виступу на міжнародній онлайн-дискусії "Працюємо з коліс? Боротьба за виправлення ситуації в енергетичному секторі України", організованої Atlantic Council.

"Енергетична безпека України безпосередньо залежить від завершення реформи ринку, синхронізації національної енергосистеми з європейською і прогресу в декарбонізації. Україна повинна скористатися унікальною можливістю стати лідером з декарбонізації Східної Європи, підтримати світові тренди на шляху до енергетичного переходу", - сказав Тимченко.

За його словами, вкрай важливо, щоб держава створила прозорі умови для залучення інвестицій, необхідних для реформування енергетики і сумлінно виконувала зобов'язання перед інвесторами. Генеральний директор ДТЕК також наголосив на важливості забезпечення розвитку зеленої генерації та стабільного внутрішнього видобутку газу, який є одним з ключових елементів енергобезпеки.

"Дерегуляція газової промисловості України є фундаментальною для зростання внутрішнього видобутку газу з метою досягнення енергетичної незалежності", - зазначив Тимченко.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Спікерами онлайн-дискусії також стали старший науковий співробітник Стокгольмського форуму вільного світу Андерс Ослунд, заступник помічника секретаря Бюро по Європі та Євразії Державного департаменту США Робін Данніган і радник генерального директора НАК "Нафтогаз України" з міжнародних відносин Світлана Заліщук. Модерував онлайн-дискусію старший директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст.
Ключовими темами експертних обговорень стали прозорість енергетичного сектора, низький рівень прогресу українського уряду у виконанні зобов'язань з декарбонізації економіки, включаючи низькі темпи оновлення електромереж, завершення реформи енергоринку, проблеми в підготовці України до опалювального сезону на тлі європейської енергетичної кризи і збільшення кількості російський військ на кордонах України, що підвищило ризики енергетичної безпеки країни.

Atlantic Council-це американський аналітичний центр, заснований в 1961 році, що є форумом для політичних, ділових та інтелектуальних міжнародних лідерів.