Український політик, голова Української Народної Партії з грудня 1999 року та народний депутат України 2-го скликання Юрій Костенко розповів про ключові складнощі, з якими наступного року зіткнеться українська економіка.

Про це він розповів у програмі «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка.

Як зазначає гість програми, понад 10 років він працював з енергетичною політикою України і може сказати, що в цьому плані очікування на наступний рік не надто втішні. «У мене не такі райдужні оцінки наших перспектив майбутнього року. Українська влада 30 років намагалась обдурити економіку, як Радянський Союз. Це довело СРСР до розпаду», - стверджує він.

Зокрема, пояснює Юрій Костенко, базою для всіх наступних ціноутворень є ціни якраз-таки на енергоносії, в СРСР вони були на рівні 7% від світового рівня, де цінова політика була більш-менш відпрацьована. Тому, каже політик, Радянський Союз і розпався, адже його економічна система була побудована на абсурді.

Зараз же, зазначає він, Україна вже протягом 30 років використовує різні махінації задля стримування росту ціни на енергоносії. «Ми відкрилися світу, світова організація торгівлі – ми є членом, асоціація з ЄС – тобто економічно ми відкриті, і в нас не може бути ціна інша для громадянина, ніж ціна для іноземця на ті ж комунальні послуги», - пояснює Юрій Костенко. Натомість Польща та держави Балтії, розповідає він, ведуть дотаційну політику для всіх, хто не може оплатити високі ціни.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Другий аспект, каже гість програми, це високий темп та рівень розвитку середнього та малого бізнесу. «На цьому, на превеликий жаль, в цьому році закінчуються всі махінації. Те, що зросли ціни на газ до космічного рівня – вони трохи впадуть наступного року, але все одно українська економіка цього не витримає», - стверджує він.

Як нагадує політик, у грудні підприємцям прийшли платіжки з цінами вищими у 5-6 разів, аніж колись. Це, підкреслює Юрій Костенко, призвело до збитковості тепличних господарств. Отже, підсумовує він, економіка України зупиняється, адже малий бізнес – це опора всієї низинної економіки, а вона забезпечує відрахування у бюджет, робочі місця тощо.

Як повідомляв Знай.ua, Костенко розповів, чому вважає малоймовірним сценарій початку повномасштабної військової агресії з боку Росії.

Також Знай.ua писав про те, що Тимченко заявив, що посилення енергонезалежності України позитивно вплине на енергобезпеку Європи.