Кабмін повторно призначив головою НАЗЯВО ексміністра Сергія Квіта. Торік Верховний Суд визнав порушення процедури обрання складу Нацагентства, а Квіт фігурує у низці скандалів, пов’язаних із конфліктом інтересів, приховуванням статків та академічною недоброчесністю. Про це повідомляє FromUа

12 січня 2022 року рішенням Кабміну Сергій Квіт був повторно призначений на посаду голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Раніше він вже займав цю посаду, однак у жовтні 2021-го Верховний Суд задовольнив позов заступника щодо порушення процедури обрання складу. Відтак орган фактично мав бути розпущений і припинити виконувати свої повноваження, проте у листопаді ВР ухвалила законопроєкт, яким розблокувала діяльність НАЗЯВО.

Цьому передувала низка скандалів, пов’язаних із діяльністю Нацагентства та його очільника, зазначає FromUa. Зокрема, НАЗЯВО фігурує в адміністративній справі за ч.2 ст. 172-7 КУпАП. Йдеться про конфлікт інтересів: голова секретаріату взяв на роботу власну дружину та призначив їй премію. А голова НАЗЯВО завізував це рішення, закривши очі на очевидний конфлікт інтересів.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще


За інформацією інсайдерів, це – не єдиний випадок зловживань в Агентстві. Рахункова палата нібито виявила у НАЗЯВО перевищення витрат на суму понад 2 млн грн. Відповідний акт був складений, але не опублікований.

Крім того, у 2020 році Сергієві Квіту закинули академічну недоброчесність: за інформацією журналістів докторська дисертація посадовця фактично являла собою копію його ж монографії.

За часів міністерської каденції Квіта, журналісти виявили низку неточностей у деклараціях Сергія Мироновича: зокрема, він забув зазначити земельну ділянку на Закарпатті, а у Реєстрі прав власності на нерухоме майно були відсутні дані про квартиру, вказану посадовцем.

У 2011-му Квіт був одним з підписантів скандального «листа десятьох» на підтримку політики тодішнього президента Януковича. Чиновнику також закидали спроби запровадити жорстку цензуру в очолюваному ним Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

До слова, наразі Сергій Миронович знову балотується на посаду президента НаУКМА. У виші Квіт має підтримку з боку команди В’ячеслава Брюховецького, з яким його пов’язують спільні фінансові інтереси – зокрема, діяльність Міжнародного Благодійного Фонду відродження Києво-Могилянської Академії.

Восени 2021 року Фонд сплатив премії 90 співробітникам НаУКМА на честь 30-річчя закладу. Сума двох траншів сягнула 900 тисяч грн. Цікаво, що ці виплати співпали у часі з виборчою кампанією у виші. Чи можна у даному випадку припустити, що йдеться про спробу непрямого підкупу електорату? Зауважимо, 90 співробітників – це близько 15% від усіх виборців університету.