Урядовий законопроект, яким передбачається створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту, суперечить Конституції, оскільки президенту надаються невластиві йому повноваження. Про це заявила екс-голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна.

За її словами, в запропонованому урядом варіанті створення Нацкомісії з регулювання в сфері транспорту не забезпечується незалежність регулятора, як передбачено законодавством. Адже членів НКРТ, згідно з проектом, має призначати президент, і сама комісія буде йому під порядкова.

«Я думаю, що на це звернуть увагу всі, і Конституційний суд. Бо у нього ж загальний висновок про повноваження президента по тих рішеннях, по яких прийшлося переглядати спосіб формування і НКРЕКП, і комісії по цінним паперам. Тому якщо це незалежний регулятор, то зрозуміло, що прийдеться змінювати спосіб його формування. Не може його формувати одна персона, це не є президентські повноваження», - пояснила Ляпіна.

Вона наголосила: регулятор має бути незалежною інституцією, щоб проводити об’єктивну та виважену тарифну політику в сфері транспортних перевезень.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано урядовий проект закону «Про внесення зміни до Закону України «Про транспорт», який передбачає створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту (НКРТ). Законопроект передбачає, що НКРТ буде підпорядкована президенту України. За словами експертів, це порушує європейські домовленості, згідно з якими НКРТ має бути незалежною у своїх рішеннях.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще