Про це розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

"Кожен з нас щодня користується пристроями, які працюють від батарейок та акумуляторів. Мобільні телефони, будильники, ліхтарики та навіть автомобілі живляться від так званих "хімічних джерел струму". Ця назва означає, що електричну енергію ми отримуємо завдяки хімічним процесам. Коли енергія закінчується, батарейка залишається контейнером з хімічними речовинами, які можуть бути небезпечними для природи та людини", - стверджує Яловий.

За його словами, використані батарейки та акумулятори відносять до небезпечних відходів, які потребують особливої утилізації. Але на жаль українці найчастіше викидають такі відходи разом з іншим побутовим сміттям. Робити це категорично заборонено, адже на сміттєзвалищі, коли металева оболонка починає руйнуватися, хімічні речовини з батарейки потрапляють у ґрунт і воду, отруюючи їх.

"Прийнято вважати, що одна батарейка забруднює близько 20 квадратних метрів поверхні ґрунту або 400 літрів води важкими металами. У складі елементів живлення використовують: цинк, марганець, кадмій, нікель, ртуть та інші речовини. Всі ці токсичні елементи можуть завдати непоправної шкоди здоров’ю людини та навколишньому середовищу. Чим саме вони небезпечні - дивіться у нашій інфографіці", - зазначив Костянтин Яловий.

Він нагадав, що у Києві та Україні існує мережа пунктів прийому батарейок з гарантією переробки від ініціативи "Батарейки, здавайтеся!". Представники організації попереджають, що велика кількість батарейок, які збирають в Україні, насправді не йдуть на переробку. Натомість "Батарейки, здавайтеся!" спільно з компанією-ліцензіатом «Екологічні інвестиції» оформила дозвіл на вивезення батарейок на завод GreenWEEE у Румунії. Віддавши батарейки до пунктів цієї мережі куди входять 9 торгових мереж та понад 190 компаній, можна бути впевненим, що небезпечні відходи будуть правильно утилізовані.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами Ялового, знайти найближчий до вас пункт прийому можна за допомогою онлайн-мапи. В ці пункти можна здати до 50 батарейок за раз. Подробиці можна дізнатися на сторінці ініціативи.