Фонд майбутніх поколінь, створення якого ініціює президент в рамках програми «економічний паспорт» — великий ризик для економіки України, і МВФ, з яким співпрацює наша країна, буде критикувати цю ініціативу. Адже програма призведе до нарощування державного боргу. Про це йдеться в матеріалі на сайті Мінфін.

"Якщо вартість активів буде знецінена, кошти на рахунках будуть компенсуватися з бюджету, сказано в законопроекті. Але автори ініціативи впевнені, що такого провалу не трапиться, оскільки кошти в основному будуть вкладатися в надійні ОВДП», - пояснюють автори матеріалу.

Однак саме ці вкладення в держпапери стали ще одним вектором для критики проекту, йдеться в статті.

"Влада не розуміє принципів економіки. Адже, виходячи із запропонованого механізму, держава замість того, щоб забирати рентні платежі до держбюджету і направляти їх на необхідні виплати, буде отримувати їх у формі кредитних зобов'язань, і платити з них відсотки. Тобто, за 18 років влада сформує додатковий борг, який ляже на громадян України», — підкреслюється в статті.

Під великим питанням і підтримка цієї програми з боку Міжнародного валютного фонду, адже кредитори завжди болісно ставляться до будь-яких потенційних знижень надходжень до скарбниці. Тому ініціатива зі створенням Фонду майбутніх поколінь їм навряд чи сподобається, попереджають журналісти.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Нагадаємо, проект про створення "економічного паспорта" вніс до Ради президент наприкінці минулого року. Він передбачає створення Фонду майбутніх поколінь, де будуть накопичуватися «підйомні» гроші для дітей, народжених з 2019 року.

Економісти і аналітики виступили різко проти цього Закону. Так, Центр економічної стратегії закликав депутатів не підтримувати проект, оскільки він несе численні загрози для економіки країни, і може призвести до зростання державного боргу та зменшення низки виплат, у тому числі соціально незахищеним верствам населення.

У свою чергу народний депутат Ніна Южаніна заявила, що ініціатива президента – всього лише популізм, який може загнати економіку України ще глибше в кризу.