Про це йдеться у повідомленні Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA).

«Для розвитку енергетичного сектору та енергетичної незалежності України повинні працювати ринкові правила, а не державне регулювання, що спотворює конкуренцію і заважає бізнесу стабільно функціонувати», - йдеться в ньому.

UBTA зазначає, що законопроектом № 6426 фактично пропонується заборонити експорт газу з України, що негативно позначиться на умовах функціонування газового ринку і призведе до порушення міжнародно-правових зобов'язань, договірних відносин між контрагентами і, в результаті, призведе до виходу з сектора іноземних інвесторів.

Також законопроектом пропонується встановити опосередковану державну допомогу окремим компаніям за рахунок учасників газового ринку, без визначення джерела Відшкодування збитків, що суперечить статтям 4 і 5 Закону України «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».

Також UBTA звертає увагу, що прийняттям законопроекту №6426-1 введеться новий регулюючий орган - кризовий комітет, який отримає необмежені повноваження, які матимуть вкрай негативний вплив на правила ринку газу.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Зокрема, за поданням "Кризового комітету", на ринку газу зможуть впроваджуватися такі заходи, як примусовий продаж видобувними компаніями газу на біржі і встановлення цінових обмежень на ринку газу. Наявність такого регулюючого органу над Міністерством енергетики та НКРЕКП, дасть негативний сигнал іноземним інвесторам, адже законодавчо закріплений механізм розподілу повноважень між державними органами буде порушений», - підкреслили в UBTA.

Нагадаємо, 30 грудня Кабмін прийняв постанову, якою зобов'язав приватні компанії в Україні продавати до 20% свого газу за пільговою ціною агрохолдингам і компаніям-виробникам хлібопродуктів, молочної продукції та іншого.

Пізніше Мінагрополітики оприлюднило перелік компаній, які мають право на пільговий газ. У список з 6000 компаній увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Асоціація газовидобувних компаній заявила, що рішення уряд Про часткову експропріацію газу призведе до падіння видобутку на 1 млрд м3, а європейські трейдери відреагували на ініціативу реекспортом газу назад в Європу.