Про це пише портал Матриця Свободи.

Більше того: вона вже чіпляє набагато більше людей, ніж здається. І коли Вам потрібно терміново забрати дітей зі школи, тому що її нібито замінували, або не працює «дія» через кібератаку-це якраз і є та війна, за якою стоїть РФ. Просто без військ і снарядів, а гібридна.

Росія як ніхто зацікавлена в тому, щоб сіяти паніку в Україні. Почитайте останні новини. За минулий рік СБУ заблокувала 2200 (!) кібератак. І вже за січень цього року-понад 120, включаючи ту, яка вирубала сайти наших міністерств. Але знову-таки-у більшості українців ще були новорічні свята, відпустки. Так що атаку помітили переважно ті, хто її відбивав – кіберспеціалісти СБУ. І вони таки непогано впоралися: вже через добу всі сайти працювали, а серйозного витоку даних не сталося.

Але теза про "все пропало" Росією благополучно розганявся ще кілька днів.

Хоча ця конкретна ситуація з січневою хакерською атакою показала: кіберспеціалісти у нас непогані. І видно, що в їхньому арсеналі є напрацьовані схеми, як відбивати атаки і реагувати на них. Без паніки і хаосу.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

До слова, про це говорять навіть міжнародні партнери. Європейці підтримали Україну і визнали, що наша реакція була професійною і швидкою. І що ми вміємо захистити себе навіть від таких потужних ударів.

"Реакція України на кібератаки була дуже ефективною і професійною. Україна стала здатною до самостійного захисту від масштабних кібератак», – це шматочки письмових заяв партнерів, які потрапили в ЗМІ.

З них зрозуміло, що тепер чиновники Євросоюзу усвідомили, наскільки високий рівень українських кіберспеціалістів. Хоча дивно, що самі європейці "не знали, що таке може статися". Хоча кібератаки РФ на європейські та американські ресурси давно стали звичайним явищем.

Але тепер, маючи такий кейс, як січнева кібератака, СБУ зможе багато нового розповісти колегам з кібербезпеки з інших країн. І результати розслідування покажуть, мабуть, чимало цікавих ланцюжків між хакерами і російськими спецслужбами.