Але атаки силовиків незаконні,і у компаній є всі шанси виграти суди, пише Форбс Україна.

«У перший день лютого на криворізькі ГЗК Групи "Метінвест" прийшли з обшуками СБУ, Беб і прокуратура: Бюро економічної безпеки (Беб) розслідує справу про заниження рентної плати за користування надрами ГЗК» Метінвесту" в 2018-2020 роках. Претензії держави до "Метінвесту" БЕБ оцінив у 18 млрд грн", - пише видання.

За їх інформацією, справа стосується підходу до розрахунку рентних платежів: податкові органи вважають, що повинен обкладатися кінцевий продукт (збагачена руда, або концентрат-окатиші). А видобувні підприємства доводять, що рента повинна сплачуватися тільки за видобуту руду, а частина процесу збагачення – це виробнича діяльність.

"Уявімо, що руда, яку ми видобули – це зірваний помідор, – говорить заступник гендиректора АМКР, адвокат Артем Філіп'єв. - Ми платимо ренту з вартості помідора, а нам кажуть: «ренту треба платити з вартості томатного соку, так як томатний сік і помідор – це одне і теж».

Спроба накласти заднім числом рентні ставки на вартість кінцевої продукції пов'язані з наміром закошмарити бізнес з надуманої причини, пояснили виданню експерти. Адже якщо претензії силовиків об'єктивні, чому ні в кого не виникає аналогічних питань до видобувних марганцеву руду ГЗК Ігоря Коломойського? Але наступною "жертвою" влади, як прогнозують аналітики, стане металургійна компанія «Ferrexpo».

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Претензії з боку податкової можуть зрости, як і розширитися список потенційних відповідачів в «рентній справі». Але у гірничодобувних компаній хороші шанси на перемогу в українських судах», - йдеться в повідомленні інвесткомпанії Concorde Capital, яке цитує видання.

Раніше народний депутат Ярослав Железняк заявив, що влада чинить вибірковий тиск на бізнес в Україні, в той же час надає численні преференції «близьким» олігархам, і зазначив, що це очевидне свідчення зв'язку влади Зеленського з Коломойським.

У свою чергу народний депутат Ніна Южаніна заявила: влада повинна допомагати роботі великого чесного бізнесу, оскільки він платить мільярдні податки до держбюджету, а не тиснути на них, знищуючи репутацію України в очах міжнародної громадськості.